Biznis 13.09.2020.

Turizam najveći gubitnik u doba korone, farmaceutska industrija profitirala

ČITANJE: 3 minute

Epidemiološka situacija izazvana virusom korona donijela je nemjerljive štete privredi na globalnom nivou.

Ni Srbija nije ostala imuna na razvoj događaja koji je planetu promijenio preko noći. A kako kažu iz Privredne komore Srbije, ekonomske prilike umnogome će zavisiti od razvoja i oporavka evrozone, koji je glavni spoljnotrgovinski partner Srbije.

Najveći “gubitnik” u doba kovida 19 je oblast turizma, dok su od korone “profitirali” farmaceutska industrija i IT sektor.

Kilometarski redovi ispred apoteka u prvom talasu pandemije korona virusa

Sa prvim zamahom virusa korona građani su bukvalno pohrlili u apoteke i trgovinske objekte, ne bi li iz straha i neznanja napravili zalihe. Prodavnice su u jednoj dnevnoj smjeni ostvarivale promet ravan onom koji se u redovnim okolnostima mjerio u danima. Kao glavno sredstvo da suzbiju nervozu pušači su posezali za cigaretama, pa je duvanska industrija zabilježila u tom periodu značajan rast.

– Prema statističkim podacima, u toku ove godine porast proizvodnje i prometa zabilježile su duvanska industrija, proizvodnja hemikalija, farmaceutskih preparata i medicinske opreme, i dijelovi prehrambene industrije – kažu u Privrednoj komori Srbije.

Sa druge strane, dodaju, pad proizvodnje i prometa je zabilježen u automobilskoj industriji, proizvodnji tekstila, odjeće i obuće, pišu Novosti.

Pad je zabilježen i u hotelijerskoj, ugostiteljskoj djelatnosti i putničkom saobraćaju. Nasuprot njima, rast je zabilježen u oblasti usluga informacionih tehnologija.

Veliku štetu pretrpjeli su ugostitelji

Prema navodima stručnjaka, bez obzira na to što trenutno postoje privredne djelatnosti za čijim proizvodima i uslugama postoji povećana tražnja, ukoliko bi kriza potrajala, u, eventualno, drugom talasu ekonomsku štetu bi svi osjetili.

Iako je u prvi mah turizam spao na niske grane zbog zatvaranja granica, sa poboljšanjem epidemiološke situacije ljudi su počelu da putuju.

Grana usko povezana sa turizmom, drumski i avionski saobraćaj, odnosno prevoznici pretrpila je velike gubitke. U prvi mah, avionski saobraćaj je bio je u potpunosti obustavljen, a nije se putovalo ni na međugradskim relacijama. Čak i otkad su ponovo uspostavljene linije, manji je broj putnika, zbog čega mnogi domaći autobuski prevoznici nisu vratili redovan broj polazaka, već i dalje rade po redukovanom principu.

Budući da je druženje bilo zabranjeno, rođendanski pokloni i drugi darovi mahom su se slali putem brze pošte i kurirskih službi. Dostavljači su mjesečno zarađivali i više od 1.000 evra, a građani su ipak morali da se strpe i po nekoliko dana, jer su imali pune ruke pošiljaka. Rast obima posla bio je od 20 do 30 odsto na nedjeljnom nivou.

Prazni stolovi i tihe sale za proslave, slika su koja je obilježila ovu sezonu vjenčanja. Trenutna situacija je navela i organizatore proslava, u koje spadaju fotografi, dekorateri, poslastičari, muzičari, frizeri i šminkeri, da organizuju protest i na taj način zatraže pomoć od države. Svi koji su se odlučili da stanu na ludi kamen bili su primorani da to obilježe u uskom krugu ljudi, često bez muzike i u atmosferi na distanci. Mjesecima unaprijed zakupljen prostor i termini, padali su u vodu.

Kupoholičari su takođe morali da se primire u pandemiji. Za razliku od onih butika koji posluju van tržnih centara, objekti pod krovovima šoping-molova u istom trenutku morali su da stave “ključ u bravu”, prenosi Blic.

Redovi za vitamine i maske

Vitamini, suplementi za ojačavanje imuniteta, maske, rukavice i dezinfekciona sredstva bili su u vrhu šoping-liste. Tako su se ispred apoteka stvarali ogromni redovi, a u samom početku epidemije, nestašica ovih proizvoda ljutila je mnoge. Vlasnici farmaceutskih radnji iskoristili su priliku da dodatno zarade, pa su cijenu maske dizale čak do 200 dinara u jeku virusa. Sada je situacija potpuno drugačija, te zaštitne maske mogu da se nađu i za samo 10 dinara.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: turizam