Vijesti 14.12.2022.

Tužilaštvo TK: Dječak iz Gračanice nije silovan

ČITANJE: 2 minute

Prije nešto više od mjesec dana BiH je potresla vijest o tome kako je jedan maloljetnik u Gračanici silovan u privatnom objektu. Prema informacijama koje su se tada pojavile, zločin su navodno počinili njegovi vršnjaci zbog izazova na društvenoj mreži TikTok, te da su sve to snimili mobitelom.

U vezi sa ovim događajem danas se oglasilo i Tužilaštvo TK, koje je demantovalo da se radilo o silovanju.

– U vezi sa prijavljenim događajem iz Gračanice iz novembra ove godine, u kojem je učestvovalo četvoro djece, ljekarskim pregledom je utvrđeno da nije bilo povreda kod oštećenog djeteta niti silovanja, a o čemu se ranije špekulisalo u javnosti. Prema do sada raspoloživim i utvrđenim činjenicama, radi se o klasičnom vršnjačkom nasilju.

Po nalogu tužioca nadležni odsjek MUP-a TK i dalje provodi istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa događajem. Svi akteri će biti dodatno saslušani, a ukoliko se utvrdi da je bilo elemenata nekog krivičnog djela, prema samo jednom djetetu koje ima 14 godina i koje je krivično odgovorno, će biti pokrenut pripremni postupak, dok će se prema druga dva djeteta, koja imaju ispod 14 godina, poduzeti druge zakonske radnje, uključujući aktivnosti koje poduzima nadležni organ socijalnog staranja.

Nakon svih obavljenih provjera, policija će tužilaštvu dostaviti izvještaj te će se poduzimati dalje neophodne radnje. Zaista je veoma važno i za medije i za institucije, kada se izvještava o događajima u kojma su učesnici djeca, naročito osjetljivim događajima, da se to radi odgovorno i obazrivo jer se može nanijeti nemjerljiva šteta djeci, njihovom životu i daljem razvoju.

U skladu sa zakonom, tužilaštva ne iznose u javnost informacije o radu na predmetima u kojima su uključena djeca i maloljetnici, ali, u situacijama u kojima se prenose informacije iz drugih, nezvaničnih izvora, policija i tužilaštvo mogu objaviti informacije, ali isključivo i jedino one koje su potvrđene i dokumentovane i uz razumljivu i potpunu zaštitu djece i maloljetnika i njihovih interesa, stoji u informaciji Tužilaštva TK.

E.M.