Magazin 29.09.2020.

U 54. GODINI: Preminula Isidora Žebeljan, poznati kompozitor i član SANU

ČITANJE: 3 minute

Jedna od najprominentnijih i najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni Isidora Žebeljan preminula je u 54. godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Njen odlazak je veliki gubitak za SANU i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu, navodi se u saopštenju SANU.

Kako javlja RTS, Žebeljan preminula je posle duge bolesti.

Kompoziciju je studirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi akademika Vlastimira Trajkovića, a od 2002. je bila profesorka kompozicije na istom fakultetu, i to kao prva žena profesor kompozicije u Srbiji. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabrana je 2006, a za redovnog 2012. godine. Pored toga, bila je član Svetske akademije umetnosti i nauke, prenose agencije.

Pažnju internacionalne javnosti Isidora Žebeljan je privukla operom “Zora D”, koja je premijerno izvedena u Amsterdamu 2003, u režiji Ser Dejvida Pauntnija. Od tada je neprekidno dobijala porudžbine najznačajnijih svetskih festivala, ansambala i institucija, od Venecijanskog bijenala do Fondacije Berlinske filharmonije.

Muziku Isidore Žebeljan izvode najznačajniji ansambli današnjice, kao što su Oktet Berlinske filharmonije, BBCjev simfonijski orkestar, Geteborški simfonijski orkestar, Academy of St. Martin in the Fields, Bečki simfoničari, Brodski kvartet i mnogi drugi.

Njene kompozicije se redovno izvode po čitavoj Evropi, Izraelu, Dalekom Istoku, Americi, Africi i Australiji. Autorski kompakt diskovi njene muzike objavljeni su u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Akademik Isidora Žebeljan je bila jedna od najistaknutijih savremenih srpskih kompozitorki muzike za pozorište i film.

Komponovala je muziku za četrdeset pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada. Pored toga, dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja za svoj rad, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Neka od njenih najvažnijih dela su: opere “Zora D”, “Maratonci”, “Simon izabranik”, “Dve glave i devojka”, “Nahod Simon”; orkestarska dela “Кonji Svetog Marka”, “Zujte strune”, “Escenas picaras”; koncertantna dela “Igra drvenih štapova” za hornu i gudače, “Frula i flamingosi” za klarinet i orkestar; “Tri čudne ljubavi” za violinu i orkestar i ciklus pesama za glas i orkestar “Rukoveti”.

Brnabić: Nenadoknadiv gubitak

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je danas telegram saučešća porodici, kolegama, studentima i prijateljima kompozitorke Isidore Žebeljan.

“Odlazak Isidore Žebeljan nenadoknadiv je gubitak za našu kulturu, muzičku i pozorišnu umetnost ali i za sve mlade generacije studenata kojima je nesebično delila svoje znanje”, navela je premijerka.

Ona je dodala da je Žebeljan, tokom svoje dugogodišnje i izuzetno bogate i uspešne karijere ostavila neizmeran trag svojim raskošnim talentom.

“Draga Isidora, hvala Vam na ogromnom talentu i znanju koji ste nesebično delili, na istrajnosti i toplini, kao i na svom prepoznatljivom talentu i znanju”, dodala je Brnabić.

Vukosavljević: Inovativna i jedinstvena

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom smrti Isidore Žebeljan uputio je telegram saučešća u kojem je naveo da je ona bila muzički stvaralac velike magnitude.

“Potresen vešću o iznenadnoj i preranoj smrti Isidore Žebeljan, u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam iskreno i duboko saučešće njenoj porodici, prijateljima, poštovaocima njenog dela i članovima SANU.

Bila je muzički talenat i stvaralac velike magnitude, kreativna, inovativna i jedinstvena. Njena dela bila su prepoznata, izvođena i visoko cenjena na svim meridijanima i kod publike istančanog ukusa”, naveo je on.

Ministar je dodao da je Žebeljan postala savremeni klasik u neklasičnom maniru.

“Ostaće upamćena kao jedan od korifeja srpske umetničke muzike s početka 21. veka i jedna od najznačajnijih kompozitorki u istoriji naše kulture”, naveo je Vukosavljević.

(SB/banjaluka.net)