Vijesti 13.06.2016.

U autopraonici “oprali” 25.000 KM

ČITANJE: 3 minute

Uprava kriminalističke policije MUP-a RS podnijela je izvještaj Okružnom tužilaštvu u Banjaluci protiv Žarka i Željka Đekića iz banjalučke firme “Magic wasch”, zbog sumnje da su oštetili budžet RS za 25.241 KM.

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS podnijela je danas Okružnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj o učinjenim krivičnim djelima protiv direktora i suvlasnika firme “Magic Wasch” Žarka i Željka Đekića. Osumnjičeni su za zloupotrebu položaja, utaju poreza i pranje novca preko firme koja posjeduje automatsku autoperionicu na zapadnom tranzitu u Banjaluci, saznaje portal Capital.ba.

Iz MUP su danas zvanično saopštili samo njihove inicijale te da se sumnjiče da su izbjegavanjem plaćanja poreza na dobit oštetili budžet Republike Srpske za 25.241 KM, dok su firmi “Magic Wasch” i njenom suvlasniku omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi u novčanom iznosu od 252.413 KM.

Capital.ba saznaje da se prvoosumnjičeni Žarko Đekić kao direktor tereti za krivična djela: “Zloupotreba ovlašćenja u privredi”, “Falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava” te “Podnošenje lažne poreske prijave”.

On je osumnjičen da izbjegavao da plaćanje poreza na dobit od 25.241 KM i za taj iznos oštetio budžet Republike Srpske.

Istovremeno Žarko Đekić je firmi “Magic Wasch” d.o.o. Banjaluka i suvlasniku firme Željku Đekiću omogućio sticanje protivpravne koristi u iznosu od 252.413 KM.

Drugoosumnjičeni Željko Đekić je prema podnesenom izvještaju počinio krivična djela “Zloupotreba ovlašćenja u privredi” i krivično djelo “Pranje novca” tako što je sa namjerom da raspolaže novcem za koji je znao da je stečen izvršenjem krivičnih djela direktora preduzeća, upotrijebi u legalnom privrednom poslovanju.

Željko je novac od stvarnog prometa u samouslužnoj autoperionici polagao na račun preduzeća u vidu pozajmica osnivača. Na taj način je prikrio stvarno porijeklo novca, a stvorio obaveze preduzeća prema samom sebi u vrijednosti od 260.510 KM.

Željko je tako sebi omogućio sticanje nezakonite imovinske koristi a istovremeno povećavao zaduženost preduzeća i stvarao obaveze kako bi umanjio dobiti i osnove za obračun poreza na dobit, ali i oštetio drugog suvlasnika po osnovu podjele dobiti preduzeća.

Željko Đekić je bio uhapšen 2014. godine u akciji SIPE BiH. On je bio jedan od četiri lica osumnjičenih za organizovani kriminal, odnosno da su iskoristivši stanje prirodne nesreće u BiH, vršili određene malverzacije prilikom sačinjavanja listi o oštećenju robe u pojedinim firmama, tako što su falsifikovali i sačinjavali lažnu dokumentaciju kako bi prikazali veću štetu nego što jeste radi izbjegavanja plaćanja PDV obaveza, a sve s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Jedinica za privredni kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, u saradnji sa Poreskom upravom, je 9. juna blokirala samouslužnu autoperionici u Banjaluci, te izvršila pretrese na tri lokacije.

(Capital.ba)