Politika 10.10.2016.

U Banjaluci 31. mandat znatno interesantniji nego ranije: Čak 3.300 glasova “manjinama”!

ČITANJE: 2 minute

Borba za mandat u banjalučkoj Skupštini ispred reda nacionalnih manjina na nedavno održanim lokalnim izborima podignuta je na jedan znatno viši nivo od dosadašnjeg! Kandidati sa ove liste sa sakupljenim glasovima mogli bi ravnopravno da se takmiče sa ostalim stranačkim listama jer su osvojili preko 3.300 glasova!

Prema nepotpunim rezultatima (trenutno je prebrojano 98,51 posto glasova) mandat iz reda nacionalnih manjina pripao je nezavisnom kandidatu i nekadašnjem visokom funkcioneru Socijalističke partije Saši Čudiću, koji se za prvo mjesto izborio zahvaljujući povjerenju 827 birača, konačan broj će biti i veći!

sasa-cudic

Sljedeći na listi su Boris Đogo iz DNS-a sa 358 glasova, a slijede nezavisni kandidati Zoran Vrućinić (305 glasova), Nebojša Tojagić (256 glasova) i Slobodan Lukić (239 glasova).

Upravo je Lukić, tada pripadnik Komunističke partije, pobjednik izbora 2012. godine, kada mu je za mandat u Skupštini Grada ispred reda nacionalnih manjina bilo dovoljno svega 194 glasa.

Najvjerovatnije je upravo Lukićev rezultat bio prekretnica nakon koje su stranački šefovi shvatili da se za ovaj mandat može izboriti relativno lako. Međutim, očito da su svi tako razmišljali pa je na ovim izborima bio 21 kandidat, koji je osvojio (za sada) 3.287 glasova, što bi im bilo dovoljno, da su stranka, da pređu stranački cenzus od 3 posto!

Na ovogodišnjim izborima učestvovalo je 9 kandidata više iz reda nacionalnih manjina u poređenju sa izborima od prije četiri godine, osvojeno čak preko 2.300 glasova nego 2012. (tada je bilo 1.087 glasova), a u trku su se, za razliku od prošlih izbora, uključile brojne partije – DNS, SP, SDS, PDP, Ujedinjena Srpska i mnoge druge.

Pogledajte izborne rezultate za 2016. godinu:

manjine-2016

2012. je izgledalo ovako:

manjine-2012

Borba za svaki mandat prebačena je i na jedino mjesto u kojem do sada nije bilo borbe između dva suprostavljena politička bloka, mandat nacionalnih manjina.

Nakon ovogodišnjeg presedana možemo na svakim narednim izborima očekivati da će 31. odbornik, koji će u Skupštinu iz reda manjina, imati sve veće i agresivnije kampanje, ulagati znato veći novac i osvajati sve veći broj glasova. Da se ništa ne prepusti slučaju!

Pročitajte i:

Saša Čudić pred ulaskom u banjalučku Skupštinu: Igor će imati moju punu podršku!

Saša Čudić za banjaluka.net: U Skupštini ću zastupati sve opravdane inicijative i zahtjeve građana!

U Banjaluci čak 30 kandidata iz reda manjina: Politički povratak Saše Čudića

(banjaluka.net)