Biznis 13.12.2018.

U BANJALUCI ODRŽANA IT KONFERENCIJA Razvojem IT sektora u kratkom roku moguć napredak Srpske

ČITANJE: 2 minute

Republika Srpska ima potencijal za razvoj mikropreduzetništva zasnovanog na informaciono-komunikacionim tehnologijama i da u vrlo kratkom roku napravi značajan iskorak u toj oblasti u ekonomskom smislu, istakao je danas direktor Agencije za informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević.

“To će doprinijeti razvoju društva u cjelini. Kroz sistem digitalne transformacije mi mijenjamo sve sfere društva, s obzirom da se prilagođavamo modernim tehnologijama i trendovima, između ostalog u privrednom, ali i ostalim segmentima društva”, rekao je Rajčević novinarima tokom održavanja “IT konferencije Banjaluka 2018”.

On je naglasio da Srpska mora “uhvatiti korak” sa razvijenim svijetom i dodao da su sva dešavanja u vezi sa reorganizacijom uprave u Republici Srpskoj usmjerena ka tom cilju.

Rajčević je u tom kontekstu naveo i da formiranje ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske predstavlja jasan signal da Vlada razvoj modernih tehnologija i informacionog društva postavlja kao jedan od prioriteta u svom radu.

“U ovim strateškim ciljevima leži i odgovor na demografske izazove sa kojima se suočavaju Srpska i region, gdje će transformacija visokog obrazovanja i razvoj modernih tehnologija predstavljati alat da naši mladi ne odlaze, nego da ovdje pronađu svoju budućnost”, rekao je Rajčević.

Direktor Privredne komore Srpske Dragica Ristić navela je da u Srpskoj trenutno postoji 450 registrovanih kompanija iz sektora informaciono-komunikacionih tehnologija, dodajući da je rast ovog sektora preduslov za razvoj drugih sektora, jer bez digitalizacije nema ukupnog privrednog razvoja.

“Privredna komora Srpske se u svojim djelatnostima usmjerila na podizanje svijesti kod privrednih društava i na popravljanje poslovnog ambijenta u smislu prilagođavanja potrebama digitalne transformacije, jer bez digitalizacije nema ni novih inovativnih rješenja”, dodala je Ristićeva.

Bojan Ćudić iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća rekao je da je konzorcijum institucija Srpske u okviru projekta “Evropska mreža preduzetništva” u posljednje dvije godine podržao aktivnosti oko 2.000 preduzeća iz Srpske vezane za internacionalizaciju poslovanja, kroz savjetodavnu i podršku pristupu finansijama.

Ćudić je najavio da će se ovaj konzorcijum u narednom periodu fokusirati i na neke nove vidove podrške, među kojima je digitalizacija poslovnih procesa.

(Srna)