Magazin 05.11.2016.

U Banjaluci promovisana knjiga o prvim damama Amerike

ČITANJE: 1 minuta

Promocija knjige “Prve dame-uticajne Amerikanke od Marte Vašington do Mišel Obame”, autorke Drage Daše Gajić održana je večeras u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

“Ideja da napišem ovu knjigu rodila se kada sam bila u SAD-u. Tada sam vidjela da postoji dosta knjiga o američkim predsjednicima, ali da su prve dame te zemlje samo usput pomenute što je za mene bilo iznenađenje”, rekla je Gajićeva.

Ona kaze da je deset godina kasnije nastala knjiga gdje je sadržana biografija svih prvih dama SAD-a od Mišel Vašington do Mišel Obame i gdje je fokus stavljen na njihov život proveden u Bijeloj kući i život nakon odlaska iz Bijele kuće.

O knjizi je govorio i Edvard Galager, direktor Kancelarije američke ambasade u Banjaluci koji kaze da je ponosan što je Daša napisala ovu knjigu.

“Ona je prva napisala ovakvo nešto u cijeloj regiji. Prve dame su odigrale veoma bitnu ulogu u istoriji naše zemlje i zato je ova knjiga napisana na srpskom jeziku važna da bi se i ovdje ljudi upoznali sa ulogom žena u našoj istoriji” rekao je Galager dodajući da će i on čitajuci ovu knjigu poboljšati znanje srpskog jezika.

Knjiga ce biti podjeljena nekim školama i bibliotekama u RS, a prema riječima autorke uskoro možemo očekivati sličnu knjigu o ženama koje su odigrale bitnu ulogu u nekim drugim državama. Na promociji su pored autorke i Galagera o knjizi još govorili Vesna Iliktarevic, novinarka i urednica “Nezavisnih novina” i Nikola Stupar, moderator.

(Nezavisne)