Vijesti 26.08.2018.

U BANJALUCI VIŠE ZARAĐUJU Sve više djece i odraslih koji prose

ČITANJE: 4 minute

U posljednjih nekoliko mjeseci u centru grada, ali i naseljima koji gravitiraju oko  njega, primjetan je sve veći djece koja prose. Najčešće su to djeca romske nacionalnosti koja idu u grupicama od 2 do 3 člana, ali ni stariji se ne libe da traže novac u baštama kafića. Na ovaj vid “zarade” žale se građani, ali i radnici i vlasnici uslužnih objekata u gradu.

Prema njihovim riječima, nemaju ništa protiv Roma kao protiv nacionalne manjine, ali smatraju da neko mora da ih skloni sa ulice; kako zbog gostiju u kafićima koji se ne osjećaju prijatno da im neko prilazi svakih 10 minuta, tako i zbog njih samih.

“Ne osjećam se prijatno kada moram da ih istjeram iz lokala, s ljudske strane mi ih je žao. Međutim, često znaju biti nekulturni, a i čuo sam mnogo priča da sav novac koji ,,zarade“, ne ide njima, nego nekome drugom. Ponekad im i damo nešto para, samo da ne idu do gostiju, kojima nije prijatno da im stalno prilaze. Ne mogu da razumijem da je takvo iskorištavanje djece dozvoljeno i da niko ništa ne radi da to promjeni” rekao je za naš portal mladić iz Banjaluke koji radi kao konobar u jednom kafiću u centru grada.

Prosjačenja je oduvijek bilo, ali prema riječima građana, mnogo manje nego danas. Pored toga što djeca romske nacionalne pripadnosti prose po kafićima, primjetno je da oni stariji prose na ulicama, Trgu, pored Gradskog mosta i oko Kastela noseći ili držeći djecu u rukama. Takođe, građani su uvjereni da sve veći broj Roma koji prose dolaze u Banjaluku iz drugih gradove jer, navodno ovdje više “zarade”.

“Smatram da bi nadležni organi trebali da spriječe prosjačenje maloljetne djece po kafićima i ulicima. Svakog svodnika koji tjera i izrabljuje djecu da prose treba oštro kazniti” rekla nam je Nastasja iz Banjaluke.

Dejan Maletić, takođe iz grada na Vrbasu, ističe da mu ne smetaju Romi i da nije primjetio drastično veći broj, nego prošle ili pretprošle godine, ali dodaje da je dok je prolazio kroz centar grada primjetio da se 15-ak dogovara ko će na koju stranu ići.

“Odnosno, jedan stariji je njima mlađima, djeci ,,djelio reone,, i naređivao šta da rade” kaže Dejan.

Vlasnik jednog lokala u centru grada, koji nije želio da ga imenujemo, rekao je da su mu prije mjesec dana dva dječačića razbili šajbu na objektu, a kada ih je uhvatio i zovnuo policiju kaže da je umalo on bio kažnjen

“Kada su došli policajci rekli su mi da ne mogu ništa da učinim i da bolje da sam ne pokušavam nešto, jer ću biti žestoko kažnjen. Od oštećenog, postao sam krivac. Ali razumijem i policajce, njima su u tom slučaju ruke zavezane” kaže nam ovaj ugostitelj.

Zbog ovakvih pritužbi kontaktirali smo i MUP Republike Srpske, koji nam je u odgovoru na naš upit odgovorio da je u prvih 6 mjeseci evidentirano 120 prekršaja prosječenja i da se u sankcionisanju istih primjenjuje Zakon o javnom redu i miru. Međutim, kako su istakli iz MUP-a, u Ministarstvu se za počinjene prekšaje ne vodi evidencija prema nacionalnoj pripadnosti.

“Unazad nekoliko mjeseci Centar je zaprimio tri prijave prosjačenja od strane Roma. Radom na terenu ustanovljeno je da su u pitanju porodice sa područja drugih opština, konkretno Sarajevo, Mostar i Vukosavlje. Prvensteno, s obzirom da roditelji nisu posjedovali dokumente kojima bi dokazali da su djeca njihova, smjestili smo djecu u Dom ,,Rada Vranješević“, a u jednom slučaju u Prihvatnu stanicu za djecu, te smo o svemu obavjestili mjesno nadležne Centre za socijalni rad” kažu u MUP-u.

Iz Centra napominju da je 18.11. Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, koji će ove godine biti posvećen upravo prosjačenju.

“S tim u vezi, imamo namjeru obnoviti Protokol o postupanju u slučajevima prosjačenja. Naša Ustanova nastojaće i dalje iz okvira svojih nadležnosti da smanji broj prosjačenja na području Grada Banjaluka” – zaključuju iz Centra za socijalni rad.

(Banjaluka.net)