U BANJALUCI ZATVORENA 104 OBJEKTA Zbog neizdavanja fiskalnih računa naplaćeno preko 2 miliona KM kazni

Dva miliona 365 000 KM. Toliko su iznosile kazne poslodavcima za neizdavanje fiskalnih računa prošle godine.

Inspektori Poreske uprave kažanjavali su po novim pravilima i kaznama, koje se kreću i do 16.000 KM po prekršaju. U kontrolu su otišli čak 3.654 puta, a u 1.600 slučajeva su utvrđene nepravilnosti.

“Privremena mjera zabrane obavljanja djelatnosti izrečena je u 371 slučaju u periodu od od 15 do 30 dana. Kazne su izmjenama Zakona o fiskalnim kasama povećane s tim što je ostavljena mogućnost u roku od 72 dana ako se ispalti taj iznos da se ne izriče privremena mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 15 do 30 dana”, kaže direktor poreske uprave Republike Srpske, Goran Maričić.

Najveći broj kontrola izvršili su inspektori u Banjaluci, s obzirom da se radi o najvećem gradu u Srpskoj. Utvđeno je 400 nepravilnosti, a zatvoreno je 104 objekta. Iz Unije udruženja poslodavaca kažu da je najvažnije da se Srpska izbori sa sivom ekonomijom. Nadu polažu u novi sistem fiskalizacije po kojem bi Poreska uprava dobijala podatke o svakom računu pojedinačno u vrijeme kada se on plaća. Sada ti podaci stižu zbirno i tek na kraju dana.

“Nadamo se da će Vlada kroz novi fiskalni sistem koji planira nabaviti u toku ove godine i kroz pojačanje aktivnosti Poreske uprave i Inspektorata napraviti bolji rezultat s obzirom da je 50 odsto neispravnih kontrola stvarno previše”, kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.
OFF

Ugostitelji sa kojima smo razgovarali su oprezni. Više im se, kažu, isplati da izdaju fiskalni račun, nego da plaćaju kaznu..

“Mi izdajemo stalno fiskalne račune. Susretali smo se, inspektori rade svoj posao korektno, kontrole su obavljali i mogu da kažem da podržavamo tu kampanju i borbu protiv sive ekonomije”, kaže Aleksandar Topić, kafe bar “Zenit”.

“Tu su, rade svoj posao. Bili su ovdje nekoliko puta. Uglavnom kontrole. Mi izdajemo račune i borimo se protiv sive ekonomije”, kaže Mirko Ožegović, roštiljnica “Strahinja”.

Maksimalna kazna za pravna lica je 16.000 KM, dok minimalna iznosi 8.000 KM. Kada su preduzetnici u pitanju, kazne iznose od 4.000 do 8.000 KM, dok će se odgovorno lice u pravnom licu kažnjavati u iznosu od dvije do četiri hiljade maraka. Ako se kazna ne plati na vrijeme, tačnije u roku od tri dana, poslovni objekat će biti zatvoren na mjesec dana. U slučaju da se isti prekršaj ponovi u toku godinu dana, kazna je duplo veća i u novcu i u broju dana zabrane rada.

OD KOMUNISTE DO „KOMITE“: Posljednja godina vladavine Mila Đukanovića?

Kada jedan čovjek, Milo Đukanović, provede 30 godina krećući se u trouglu funkcija predsjednika i premijera Crne Gore, te lidera Demokratske partije socijalista, nema tu mnogo posla za politologe i sociologe. U aktuelnoj fazi, kada je višedecenijski gospodar „Montenegra“ suočen sa najozbiljnijim protestima od početka njegove vladavine, najpozvaniji da ocijene stanje u kojem se on

Servisne informacije za 23. februar

Servisne informacije za nedjelju, 23. februar 2020. godine: Policijska uprava: Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir je narušen dva puta, dogodile su se tri saobraćajne nezgode, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će