Magazin 14.05.2021.

U Banskom dvoru otvorena izložba grafika “BoljeTi”

ČITANJE: 1 minuta

U Malom izložbenom salonu Banskog dvora sinoć je otvorena izložba grafika “BoljeTi”  Dajane Nedić, dobitnice nagrade “Plaketa Banskog dvora” za najboljeg studenta smjera za grafiku Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Serija grafičkih listova Dajane Nedić pod nazivom „BoljeTi“ nastala je kao rezultat intenzivnog saživljavanja sa muzikom i poezijom grupe „Bjesovi“.

O izložbi je govorio profesor Milan Кrajnović u čijoj klasi je Dajana diplomirala, a plaketu Banskog dvora uručio je direktor ustanove Mladen Matović.

Riječ je o nagradi koja je uspostavljena u cilju promovisanja i afirmacije mladih i talentovanih umjetnika Banjaluke i Republike Srpske, a koja će se svake godine dodjeljivati najboljim studentima završnih godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

-Međuodnosi muzike, teksta i ogledanja autorkinog ličog iskustva, proizveli su impulse –znakove nabijene ritmom i osjećanjima. Ona nam daje uvid u svoju intimu, koju ćemo osjetiti ukoliko malo zastanemo i pustimo da nas povedu tokovi oblika. Redosljedom koraka: impuls – znak – matrica – grafički list, ona sa svakom formom ponavlja proces kosmičkog stvaranja. Iz praznine nastaje impuls, od neličnog – lično, a trenutak pretvara u trajanje – kazao je profesor Кrajnović.

(N.S)