Vijesti 20.09.2015.

U Beogradu danas gej parada

ČITANJE: 1 minuta
gej

U Beogradu se danas odvojeno održavaju gej parada i parada trans osoba, a od ranog jutra uži centar grada blokirale su jake policijske snage sa opremom za razbijanje demonstracija i sa vodenim topovima.

Gej parada počeće u podne, kada će “prva kuma” beogradske gej parade dramski pisac Biljana Srbljanović proglasiti početak “Prajd šetnje”.

Šetnja će krenuti ispred zgrade Vlade Srbije, a završiće se na platou ispred zgrade Skupštine grada.

Dolazak na gej paradu najavili su ministar u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, ministar za lokalnu upravu i državnu samoupravu Kori Udovički i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Podršku gej paradi svojim prisustvom pružiće i povjerenik za ravnopravnost Brankica Janković, kao i predstavnici kancelarije ombudsmana i vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Očekuje se i dolazak predstavnika parlamentarnih stranaka iz Srbije, kao i evropskih parlamentaraca.

Održavanje skupa “Ponos trans osoba” najavljeno je za 11.00 časova u Pionirskom parku u Beogradu, odmah kod Skupštine grada.

Učesnici ovog skupa neće se pridružiti gej paradi, jer svojim izdvajanjem žele da skrenu pažnju na specifične probleme transrodnih osoba.

Gej paradu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ambasada Holandije, Kacnelarija za ljudska i manjinska prava i Kancelarija za evropske integracije.

Gej parada do sada je bila zabranjena tri puta – 2011, 2012 i 2013. godine.

Zbog održavanja gej i trans parade danas je od 7.00 do 15.00 časova uži centar grada zatvoren za saobraćaj.

(Agencije)