Biznis 17.06.2024.

U BiH u ovoj godini uvezena polovna odjeća vrijedna 6,6 miliona maraka

ČITANJE: 1 minuta

U Bosni i Hercegovini, kao i u mnogim drugim zemljama, tržište polovne odjeće doživljava značajan porast popularnosti među građanima.

Tokom prvih pet mjeseci ove godine, u zemlju je uvezeno 2.581.836 kilograma korištene odjeće i tekstilnih proizvoda, čija je ukupna vrijednost iznosila 6.621.928 maraka. Ovi podaci predstavljaju značajan porast u odnosu na isti period prethodne godine, što ukazuje na sve veću popularnost ovog vida kupovine među potrošačima u BiH.

Prema izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uvoz polovne odjeće je značajno nadmašio polovinu ukupnog uvoza iz prethodne godine samo za prvih pet mjeseci.

Prošle godine, u cijeloj godini je uvezeno nešto više od pet tona odjeće, čija je vrijednost iznosila oko 13 miliona maraka. Ovo naglašava rastuću popularnost i uvoz polovne odjeće kao jednog od preferiranih izbora za mnoge potrošače u BiH.

Polovna odjeća u BiH dolazi iz različitih zemalja širom svijeta, pri čemu su najveći uvoznici Njemačka, Poljska, Slovačka i Mađarska. Na primjer, iz Njemačke je uvezeno 664.222 kilograma robe vrijedne 2.203.379 KM, dok je iz Poljske uvezeno 638.625 kilograma robe za 1.346.508 KM.

Interesovanje potrošača za polovnom odjećom i dalje raste, podržano velikim izborom i povoljnim cijenama koje ove prodavnice pružaju, prenosi 072.

Oznake: odjeća