Vijesti 12.09.2015.

U Bijeljini promovisana knjiga Fajront u Sarajevu

ČITANJE: 3 minute

 

nele karajlic

Banjalučki Pokret “Pozitivna Srpska”, u saradnji sa Centrom za kulturu Semberija, poklonio je danas građanima Bijeljine nezaboravno druženje sa Neletom Karajlićem, uz promociju dopunjenog autobiografskog izdanja “Fajront u Sarajevu”.

Karajlić je na platou ispred bijeljinskog Kulturnog centra, treći put u ovom gradu, predstavio svoju knjigu koja je, za kratko vrijeme, postala među najčitanijim.

Prema riječima organizatora iz “Pozitine Srpske”, ovu jedinstvenu autobiografiju do sada je Karajlić promovisao u više gradova bivše Jugoslavije, a mnogi kritičari su saglasni je je riječ o “neodoljivo ispričanoj priči o odrastanju, sazrijevanju i starenju u zemlji koja se raspala, a onda formirala slobodnu teritoriju u našim sjećanjima”.

-Da smo mi iz “novog primitivizma” nekad imali 20 odsto organizacije kakvu ima “Pozitivna Srpska” mi bismo sada bili u stalnoj postavci svih ozbiljnih, svjetskih galerija moderne umjetnosti, ali to, nažalost, nije bilo tako- rekao je Karajlić pred 200 okupljenih građana.

“Novi primitivizam” se zato, dodao je Karajlić, raspršio kao mjehur od sapunice i nastavio da živi u sjećanjima i pričama ljudi.

-Nismo mi ni imali pretenziju da uđemo u enciklopediju, jer smo već tada shvatili da je kraj planete Zemlje neminovan, a naša teza je bila da će onaj ko dođe na tu razrušenu planetu vidjeti spisak krivaca- rekao je Karajlić.

On je podsjetio da je rok muzika nosila ovu grupu “klinaca” kao religija, koju su pratili do krajnjih granica.

Knjiga “Fajront u Sarajevu”, dodao je Dr Nele Karajlić, je knjiga koja govori o vremenu u kojem se “na dernecima” slušala isključivo rok-muzika, nikako sa primjesama nečeg drugog.

-Uspjeh ove knjige i leži u tome što mi na to vrijeme gledamo sa određenim osjećanjem duboke nostalgije, a i što ona opisuje najmanje pet mitova o kojima se sada pletu priče i legende- rekao je Karajlić.

On je naglasio da je jedan od najvažnijih mitova onaj o 80-im godinama prošog vijeka na koje svi, čak i klinci, gledaju sa nekom vrstom zadivljenosti.

Karajlić je rekao da, kada bi se vratili u te godine, sa nekog ekonomskog i političkog gledišta, shvatilo bi se da one i nisu bile neko zlatno doba, koliko se o tome mašta.

-Ipak, u kreativnom i umjetničkom smislu 80-te godine su bile posljednji veliki krik svijeta koji je živio na ovom prostoru, neko Periklovo doba, posebno u oblasti rokenrola, muzike i filma- rekao je Karajlić, podsjećajući na fimove “Samo jednom se ljubi”, “Ko to tamo peva” i “Sjećaš li se Doli Bel?”, kao filmove za koje kaže da su zasigurno među 10 fimova ikad snimljenih na ovom prostoru, a snimljeni su u samo jednoj godini.

Karajlić, kada je riječ o muzici, kaže da pamti 1985. godinu kada su albume objavili i “Bijelo dugme”, “Plavi orkestar”, kada je “Bajaga” izašao sa “Jahačima magle”, a “Riblja čorba” napravila album na kojem je pjesma “Pogledaj dom svoj anđele”, “Haustor” objavio “Bolero”, “Ekatarina Velika” – “S vetrom u lice”, a “Zabranjeno pušenje” – “Dok čekaš sabah sa šejtanom”.

-To se sve desilo u 365 dana i teško da će se tako nešto ponoviti- rekao je Karajlić.

Nakon promocije knjige “Fajront u Sarajevu”, kojoj je prethodio i mini koncert “Rok simfonije”, večeras u 20.00 časova, u organizaciji Pokreta “Pozitivna Srpska” i Centra za kulturu u Bijeljini, poklonici rok muzike imaće priliku da uživaju u nezaboravnom koncertu.

Prisutni će moći da uživaju u velikim rok hitovima svjetski poznatih bendova poput “Metalike”, “Led cepelina”, “Pink flojda” i mnogih drugih, koje su članovi “Rok simfonije” obradili u svojim aranžmanima.

(Agencije)