Magazin 14.01.2016.

U centru Banjaluke Pasaž Jadranke Stojaković

ČITANJE: 2 minute
jadranka stojakovic
U okviru projekta “Banjaluka od kvART-a do kvART-a” ove godine planirano je da budu uređeni i revitalizovani zapušteni gradski objekti, a na nekoliko lokacija osvanuće novi murali, prvi do 22. aprila.

Između ostalih, planirana je umjetnička restauracija pasaža u centru grada u Ulici kralja Alfonsa XIII, broj 13 (kod zgrade Ustavnog suda RS), koji će se zvati Pasaž Jadranke Stojaković, po našoj svjetski poznatoj kantautorki i pjevačici.

Takođe, biće urađeni murali sa likovima istaknutih prosvjetitelja i pisaca na zidanoj ogradi kod nekadašnjeg Doma JNA. Planirana je umjetnička restauracija i revitalizacija zgrade Elektrotehničkog fakulteta, te na njoj izrada murala s likovima Nikole Tesle i Mihajla Pupina.

Ovaj projekat je ideja Asocijacije za unapređenje i promociju turizma, umjetnosti i kulture (AUPTUK), koja je dobila i načelnu podršku predstavnika grada i ministarstva.

-Radovi na novim muralima trebalo bi da počnu u martu ili aprilu, a završetak prvog murala se očekuje 22. aprila. Ne znamo još tačno koji će mural prvi biti urađen- rekao je Milenko Lakić, predsjednik ove asocijacije.

Prema njegovim riječima, dobili su pisma podrške za realizaciju ovih projekata od Ministarstva prosvjete i kulture RS i od Odjeljenja za društvene djelatnosti grada.

-Ovim projektom bi pojedini dijelovi grada, pojedina naselja, dobili neko svoje mjesto posvećeno umjetnosti. Na taj način bi turisti i umjetnici koji dođu u Banjaluku imali priliku da ta mjesta obiđu. Riječ je o dugoročnom, višegodišnjem projektu, koji bi bio realizovan etapno, u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava i saradnje s gradskim vlastima”- rekao je on.

U realizaciji “Banjaluke od kvART-a do kvART-a” učestvovaće umjetnici iz Srbije i RS. U planu je da bude izvedeno 40 manjih i većih projekata, a jedan od značajnijih je “Drugi kvART”, koji podrazumijeva restauraciju prolaza i pasaža u centru Banjaluke.

-To bi bila svojevrsna ‘kult-info-tur galerija’ s izložbenim vitrinama gradskih institucija kulture, ali i oglasnim pločama s turističkim događajima. To bi bila svojevrsna galerija na otvorenom, gdje bi umjetnici mogli izložiti svoje radove- rekao je Lakić.

Na pitanje šta ih je motivisalo da se, u ovoj relativno teškoj situaciji za turizam, umjetnost i kulturu, odluče na takvu misiju nazvanu “Banjaluka od kvART-a do kvART-a”, Lakić kaže da je odgovor veoma jednostavan:

“Mi volimo ovaj grad i godinama se trudimo i uspijevamo da kroz realizaciju naših projekata Banjaluka postane dio Evrope, jer to i jeste”.

(Nezavisne novine)