Vijesti 04.10.2015.

U Derventi od utorka pokazne vježbe Oružanih snaga

ČITANJE: 1 minuta
oruzane snage bih

U Derventi će u utorak, 6. oktobra, početi trodnevna taktičko-pokazna vježba pripadnika Oružanih snaga BiH, EUFOR-a i opštinskih civilnih struktura, čiji je cilj obuka za zajedničko angažovanje u otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda.

Na vježbi će učestvovati pripadnici Inženjerijskog bataljona Oružanih snaga BiH, te opštinske Civilne zaštite, Crvenog krsta, Vatrogasne jedinice, Policijske stanice i Doma zdravlja, saopšteno je iz opštine Derventa.

Teoretski dio vježbe je realizovan u aprilu i maju kada su pripadnici EUFOR-a iz Slovenije i Austrije predstavili incidentne situacije, koje će na terenu biti prezentovane civilnim strukturama u opštini.

Prva incidentna situacija će biti prezentovana 6. oktobra na lokaciji starog mosta, gdje će biti simulirana situacija u kojoj je, usljed zemljotresa, srušen most na rijeci Ukrini, čime je zaustavljen njen protok i ona plavi naselja na lijevoj strani obale.

Druga incidentana situacija biće predstavljena u srijedu, 7. oktobra, na putu Derventa – Brod, u mjestu Lužani, gdje će naplavina balvana i stijena blokirati put i onemogućiti evakuacija stanovništva iz zemljotresom pogođenih područja.

Treća incidentna situacija biće prikazana u četvrtak, 8. oktobra, na prostoru ispred Sportsko-rekreativnog centra u Derventi, gdje će biti prevrnuta cisterna sa gorivom.

Vatrogasna jedinica će demonstrirati spašavanje povrijeđenog vozača, a poslije toga je predviđeno prepumpavanje nafte u novu cisternu i gašenje požara koji će biti izazvan curenjem nafte.

(Agencije)