Magazin 16.10.2022.

U dvorištu Begove kuće miris i ukus “Tri kotlića”

ČITANJE: 3 minute

Mirisi planinarskog pasulja, lovačkog gulaša i riblje čorbe primamili su danas u Foči veliki broj stanovnika u dvorište Begove kuće, koja je jedna od najstarijih fočanskih objekata, gdje su mogli besplatno da probaju ove specijalitete na tradicionalnoj manifestaciji “Tri kotlića”.

Nakon nekoliko godina pauze zbog epidemije virusa korona, “Tri kotlića” pripremila je Turistička organizacija zajedno sa ribolovcima, planinarima i lovcima. Planinari su skuvali pun kotao pasulja, od oko 40 litara, i sve se brzo pojelo, što najbolje govori koliko je ukusno to svakodnevno, obično jelo spremljeno na neobičan način. Za spremanje planinarskog pasulja i ove godine bio je zadužen iskusni planinar i kulinar Goran Vujadin.

On ističe da se pasulj planinara razlikuje od vojničkog, radničkog, studentskog i kućnog prije svega zato što se koriste začini od planinskih trava – nana, majčina dušica, žara, i to sa Zelengore i Maglića, i zato što se kuva na otvorenom – na vatri od bukovog drveta, pa mu dim daje posebnu aromu.

“Mi nikada ne zapržavamo pasulj, već koristimo tikvu da bismo dobili teksturu, tu gustinu, a od mesa, najbolja su suva svinjska rebra. Dim je vrlo bitan, to je najdominantnije, kao što se dimljeni losos, dimljena kobasica i dimljeni sir prepoznaju po ukusu, tako se i planinarski pasulj razlikuje od pasulja koji se pravi u restoranu na plinu ili električnom šporetu”, kaže Vujadin. Fočanske rijeke bogate su plamenitom ribom, ali Foča nije toliko poznata po ribljoj čorbi, koja je više karakteristična za ravničarske krajeve sa mirnim rijekama.

Ipak, i ove godine ribolovci sa Drine, Ćehotine, Tare, Bistrice, Sutjeske i Koline spremili su veoma ukusnu čorbu, koje se ne bi postidjeli ni vrhunski kulinari iz krajeva gdje je to jelo tradicija. Ribolovac Miroslav Babić kaže da su spremili čorbu od četiri vrste drinske ribe – lipljana, pastrmke, škobalja i mrene.

“Ribe se iskuvaju, pripremi se povrće, i onda se sve to kuva, sve što se duže kuva to je bolja, a mi smo je kuvali tri i po sata. Mi, inače, nismo naučili da jedemo ljuto i riblje čorbe kod nas nisu na meniju, ali riblja čorba mora biti ljuta, što ljuća to bolja”, kaže Babić.

U saradnji sa planinarima, ribolovcima i lovcima, za još jednu uspješnu manifestaciju “Tri kotlića” odgovorna jer Turistička organizacija Foče, čiji direktor Spomenka Popadić ističe da je cilj promocija rijeka, planina i šuma, planinarenja i lovnog i ribolovnog turizma uz predstvaljanje fočanske gastro-kulture.

“Foča je teritorijalno velika opština kroz koju teče 17 rijeka i rječica, kod nas se nalaze najviše i najljepše planine u BiH, lovna područja zauzimaju veliku površinu Nacionalnog parka `Sutjeska` i drugih dijelova opštine. Ideja je da se na kraju turističke sezone okupe planinari, lovci, ribolovci i svi ljubitelji prirode kako bismo, uz degustaciju jela iz kotlića, razgovarali o unapređenju turističke ponude Foče i planovima za narednu sezonu”, rekla je Popadićeva.

Posjetioci su pohvalili sva tri jela uz ocjenu – tri degustacije, tri desetke

Oznake: Foča, turizam