Magazin 20.02.2017.

U Gornjoj Piskavici održano 13. Zimsko prelo 2017: Čuvari narodnih običaja i tradicije

ČITANJE: 1 minuta

Nekoliko hiljada ljubitelja narodnih pjesama, igara i običaja, ali i gosti iz Srbije, posjetili su 13. manifestaciju “Zimsko prelo 2017”, koja je proteklog vikenda održana u Gornjoj Piskavici.

Kao i svake godine posjetioci su u subotu uveče u dvorištu Osnovne škole “Sveti Ćirilo i Metodije” uživali u scenskom prikazu prela, narodnim igrama, ali i bogatoj ponudi domaće gastronomije. Za megdandžiju seoskog prela proglašen je Aleksandar Novaković, a u povlačenju konopca prvo mjesto su osvojili “Prkoški vitezovi”. Snijeg i hladno vrijeme nisu spriječili vjernu publiku, koja je došla da uživa u nastupima folklornog ansambla KUD-a “Piskavica” i ovogodišnjeg preldžije Radeta Jorovića, koji je nastupio sa grupom “Odbjegli Krajišnici”.

Gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je ovu kulturno-turističku manifestaciju i istakao da Gradska uprava podržava manifestacije značajne za turističku promociju Banjaluke.

– “Zimsko prelo” je još jedan od kvalitetnih turističkih sadržaja koji je interesantan i za turiste iz inostranstva, što je veoma važno za ukupnu promociju grada – rekao je ovom prilikom Radojičić.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin naglasio je da se kulturno-turistička manifestacija “Zimsko prelo 2017” održava 13. put.
– U okviru manifestacije imali smo sportske igre, dio u kojem učestvuju ojkaške grupe, a domaćice iz potkozarskih sela pripremale su gastronomski dio sa raznim domaćim specijalitetima iz ovih krajeva – rekao je Barašin.

Izrazio je zadovoljstvo što je ova manifestacija dio kulturno-turističke ponude grada.

(Glassrpske)