Vijesti 05.09.2015.

U GRAS-u plate kasne mjesecima, doprinosi godinama

ČITANJE: 2 minute
gras

Građani Kantona Sarajevo već godinama nemaju adekvatan javni gradski prevoz.

Red vožnje u Kantonu Sarajevo ne postoji, a i ako postoji, taj red ne poštuju ni vozači, a ni dispečari.

Građani su ogorčeni, posebno kada je u pitanju minibuski i trolejbuski saobraćaj. Kažu nam da trolejbusi, minibusi i autobusi voze kad mogu, a nerijetko i kad vozači hoće.

S druge strane, iz Uprave KJKP “Gras” tvrde da čine sve kako bi situaciju popravili.

Avdo Vatrić, generalni direktor ovog preduzeća, ističe da su kupili 15 novih trolejbusa i da je devet već u prometu.

– Prošle godine smo nabavili 30 autobusa. Riječ je o donaciji iz Turske. U Ženevi smo kupili 15 trolejbusa. Devet je već uključeno u saobraćaj, šest trolejbusa je prošlo svu potrebnu proceduru na carini, te sada čekaju na registraciju. Još šest trolejbusa bi trebalo da stigne do kraja mjeseca. Imamo obećanu donaciju 20 tramvaja iz Turske. Jedan smo prihvatili kako bismo ispitali da li odgovara infrastrukturi Sarajeva. Tramvaj se pokazao jako dobrim, te smo pozitivno odgovorili na zahtjev. Očekujemo da još 19 tramvaja stigne do kraja septembra- kaže Vatrić.

Ističe da ostaje nepokriven minibuski vozni park, te da im je nadležno kantonalno ministarstvo dalo nalog da mogu raspisati tender za nabavku 10 rabljenih minibusa, koji su im, kako naglašava Vatrić, zaista potrebni.

– Vlada KS nam je odobrila i 300.000 KM za rezervne dijelove i za to je raspisan tender. S ovom donacijom dijelova u obavezi smo da osposobimo tridesetak vozila. Nadam se da ćemo u septembru imati 75-80 autobusa u saobraćaju. S 15 novih trolejbusa očekujemo da ćemo imati 30 vozila na ulicama, s 10 minibusa ćemo zatvoriti i taj vozni park, a tramvajski će i dalje biti na visini zadatka. Učinit ćemo sve kako bismo građanima Sarajeva pružili komfor, prevoz dostojan glavnog grada i pokrili sve linije- kaže Vatrić.

U ovom preduzeću postoji i drugi krupan problem, a to su velika dugovanja, posebno prema radnicima, kada su u pitanju doprinosi.

Naime, KJKP “Gras” doprinose radnicima ne uplaćuje još od 2009. godine, a od aprila ove godine Sindikat preduzeća, u dogovoru s Vladom Kantona Sarajevo, pristao je da se radnicima umanje plate za 10 posto, kako ne bi došlo do otpuštanja.

Iz Sindikata ističu da je pristanak na umanjenje plata bezbolnija varijanta od otpuštanja radnika.

Međutim, plate u ovom preduzeću i dalje kasne, tako da je radnicima tek isplaćena plata za maj.

Pravo na penziju ostvarila su 124 radnika KJKP “Gras”, ali čekaju da Vlada KS usvoji rebalans budžeta, pa da Fandu PIO FBiH uplati 2,5 miliona KM, kako bi se ovi radnici konačno mogli penzionisati.

(Nezavisne)