Magazin 22.12.2022.

U Hrvatsku doletjela ptica koja je izumrla u Evropi: “Molimo sve da joj ne prilaze”

ČITANJE: 1 minuta

Poziv iz Austrije prije dvije sedmice iznenadio je članove BIOMA. Organizacija Waldrapp dojavila je da je ženka ćelavog ibisa imena Gipsy iz Italije preletjela Jadran i sletjela u Kruševo, kod Obrovca.

“Odmah smo obavijestili nadležnu Javnu ustanovu Natura Jadera, koja je u kontaktu s lovačkim društvima i zajedno čine sve kako bi njen boravak u Hrvatskoj bio siguran”, objavili su iz BIOMA.

Nakon odlaska iz Kruševa Gipsy je kratko boravila kod sela Bogdanovići, nedaleko od Vodica. Zanimljivo je kako se dolaskom do vjetroelektrane na lokalitetu Debelo brdo promijenio i smjer njenog kretanja pa je umjesto prema zapadu, nastavila prema jugu. Tako je prešla na područje Šibensko-kninske županije.

“Prespavala je u samom gradu Šibeniku, najvjerovatnije na rasvjetnom stubu u Vukovarskoj ulici, a onda je produžila južno te je opažena kod zaliva Morinje. Molimo sve da ne prilaze ženki ibisa u njen lični prostor jer je tako uznemiruju, iako to nije uvijek očito”, dodaju.

Ali Gipsy je nastavila dalje. Nakon što je nekoliko dana provela na području Šibensko-kninske županije činilo se kao da bi se tu mogla i zadržati. Međutim, ona je ipak odlučila da nastavi dalje pa se od prekjuče nalazi na Braču, kod mjesta Nerežišća.

Ova rijetka ptica može se pratiti putem aplikacije Animal Tracker, u koju se mogu unijeti fotografije i informacije o opažanju. Inače, ćelavi ibis je u Hrvatskoj i Evropi izumrla vrsta te gotovo izumrla u svijetu. Međutim, održale su se male kolonije u Maroku i Turskoj, a s jedinkama iz zatočeništva sprovode se projekti reintrodukcije na evropska gnjezdilišta, piše Index.