Biznis 20.10.2021.

U industriji angažovano 39,7 odsto zaposlenih u realnom sektoru RS

ČITANJE: 2 minute

U Republici Srpskoj je u prošloj godini bilo 7.789 aktivnih preduzeća i 17.647 preduzetnika koji tržišno posluju, od čega je njih 32,1 odsto poslovalo u području trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila i motocikala, pokazala je analiza Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Prema toj analizi, a posmatrajući strukturu zaposlenih, došlo se do podatka da je od oko 191.000 zaposlenih lica u preduzećima i preduzetničkim radnjama, njih 39,7 odsto angažovano u područjima industrije.

Pored toga, ova analiza je pokazala i da su najveće troškove rada po zaposlenom imala preduzeća i preduzetnici u području “Poslovanje nekretninama”, gdje su troškovi rada po zaposlenom iznosili 29.278 KM.

“Potom slijedi Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, gdje su troškovi rada po zaposlenom iznosili 27.623 KM, a najmanje u području Djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane; hotelijerstvo i ugostiteljstvo, u iznosu od 9.504 KM”, navedeno je u ovoj analizi.

Iz Zavoda za statistiku Republike Srpske, rekli su i da su u stvaranju dodate vrijednosti po faktorskim troškovima, najveće učešće imala preduzeća i preduzetnici iz područja Trgovina na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala i to od 24,2 odsto, te u područjima Prerađivačka industrija 21,9 odsto i Građevinarstvo 9,9 odsto.

“Najveća dodata vrijednost po zaposlenom licu, kao mjera produktivnosti rada, ostvarena je u području Informacije i komunikacije, i iznosila je 79.071 KM, zatim u područjima Poslovanje nekretninama, 76.187 KM i Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija , 55.198 KM”, stoji u analizi.

Prema podacima iz ove analize, prosječna bruto operativna stopa, odnosno stopa profitabilnosti nefinansijske poslovne ekonomije u Republici Srpskoj u 2020. godini iznosila je 16 procenata, gdje su najveće stope profitabilnosti postignute u područjima Stručne, naučne i tehničke djelatnosti od 42,6 odsto, Informacije i komunikacije 40,1 odsto, te Poslovanje nekretninama od 36,2 procenata”, istakli su iz Zavoda za statistiku Republike Srpske.

(N.Sp.)