Vijesti 03.10.2015.

U Jablanici održana 13. manifestacija “Jabuke i knjige”

ČITANJE: 1 minuta
Jabuke i knjige
U etno selu “Bjelovuk” u Jablanici, kod Gradiške, danas je održana 13. manifestacija “Jabuke i knjige”.

Jedan od organizatora manifestacije književnik Rado Dimitrijević rekao je da je ova manifestacija postala tradicionalana, te da je u njenom nazivu jabuka simbol života, a knjiga simbol znanja i mudrosti.

Dimitrijević kaže da je ove godine na literarni konkurs o temi jabuke i knjige stiglo 56 radova 38 pjesnika iz Republike Srpske i Srbije, među kojima je najviše djela beogradskih pjesnika.

Žiri, koga čine književnici Ranko Preradović, Nebojša Ivaštanin i Rado Dimitrijević, prvo mjesto za najbolje pjesme inspirisane jabukom i knjigom dodijelio je pjesnicima Mariji Jakšić iz Beograda za pjesmu “Jabuka što u knjizi zri” i LJiljani Vujić Tomljanović iz Gradiške za pjesmu “Radost”.

Dimitrijević kaže da je Jakšićeva ugledno ime evropske književne scene, što dokazuje i to da je jedina pravoslavka koja je član najstarije Akademije nauka u Rimu.

Gradiška književnica Ljiljana Vujić Tomljanović rekla je da je nagrađenu pjesmu “Radost” napisala prošle godine u jednom dahu.

U kulturno-umjetničkom programu manifestacije nastupio je glumac Predrag Medojević i učenici Osnovne škole “Mladen Stojanović” Podgradci.

Manifestacija je organizovana uz pomoć gradiške podružnice Udruženja književnika Republike Srpske i voćara potkozarskog kraja, a pod pokroviteljstvom opštine Gradiška.

(Agencije)