Biznis 18.10.2015.

U Japanu problem s manjkom radnika

ČITANJE: 1 minuta
Japan
Tri četvrtine japanskih kompanija podržava otvaranje zemlje za inostranu radnu snagu kako bi se riješio problem manjka radnika, ali vlada nije spremna da to učini. 

Rojtersova anketa među japanskim korporacijama, sprovedena u periodu od 30. septembra do 9. oktobra, pokazala je da 76 odsto japanskih kompanija podržava ulazak strane radne snage na radna mjesta koja zahtjevaju manje kvalifikacije.

Među njima je 68 odsto onih koji u izvjesnoj mjeri podržavaju tu ideju, dok je preostalih osam odsto u potpunosti podržava. Skoro jedna petina je odgovorila da zaista ne podržava ovu ideju, dok je pet odsto njih bilo kategorično protiv, navodeći kao najveći razlog jezik i kulturne razlike.

Japan, kao jedna od zemalja svijeta čija populacija najbrže stari, ima problem sa akutnim manjkom radne snage, naročito u industrijama kao što su građevinarstvo, poljoprivreda i briga za stare, što bi, kako ocjenjuje Rojters, moglo ugroziti ekonomski plan japanskog premijera Šinza Abea za oživljavanje privrede.

S obzirom na to da je jedna petina japanske populacije već životnog doba preko 65 godina, tržištu rada manjka radna snaga.

Stopa nezaposlenosti je u julu pala na 18-godišnji minimum od 3,3 odsto, pri čemu je ukupan udio stranih radnika u japanskoj radnoj snazi u 2012. godini bio samo jedan odsto, pokazali su vladini podaci.

Manjak radne snage je najprimjetniji u građevinskom sektoru, zbog čega kompanije imaju problem sa realizacijom novih projekata povezanim sa Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kao i sa rokovima za završetak radova na obnovi područja na sjeveru Japana koja su razorena u zemljotresu i cunamiju 2011. godine.

(B92)