Vijesti 27.07.2020.

U jeku epidemije manje odlazaka na bolovanje

ČITANJE: 3 minute

Virus korona spriječio je mnoge da u protekla četiri mjeseca odlaze na posao zbog zaraze ili izolacije, ali broj radnika na bolovanju u jeku epidemije bio je znatno manji u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, od pojave virusa korona u Srpskoj do početka jula najviše radnika na bolovanju bilo je tokom marta i to 18.398, što je za 1.042 više nego istog mjeseca prošle godine, piše Glas Srpske.

Nakon marta uslijedio je značajan pad odlazaka na bolovanje pa tako tokom aprila i maja zbog povreda i bolesti na poslu u prosjeku je odsustvovalo 11.300 radnika, dok je taj broj u istim mjesecima lani dostizao 15.000. Na bolovanju u junu ove godine bilo je 12.775 radnika, što je za 3.178 manje nego istog mjeseca lani.

U Fondu su naveli da se razlozi za odsustva s posla u ovoj godini nisu bitnije mijenjali u odnosu na raniji period i da su osiguranici većinom koristili bolovanja zbog povreda, bolesti mišićno-koštanog sistema i drugih.

Dodaju da ne raspolažu preciznim podacima o tome koliko je radnika bilo na bolovanju zbog zaraze virusom korona.

Kako su naveli u Fondu, prema izvještajima komisija za ocjenu bolovanja, u aprilu je 19 radnika upućeno na bolovanje radi izolacije, u maju 33, junu 40, dok u martu nije bilo tih slučajeva.

“Ovi podaci se odnose na bolovanja duža od 30 dana i sigurno je ukupan broj osiguranika koji su bili na bolovanju zbog izolacije daleko veći, ali s obzirom na to da izolacija obično traje 21 dan, ta bolovanja ne ulaze u ona iznad 30 dana i o njima nemamo precizne podatke – rekli su u Fondu.

Dodaju da pravo na bolovanje imaju svi radnici kojima je izdato rješenje za izolaciju od strane Republičke uprave za inspekcijske poslove. U Fondu pojašnjavaju da, ukoliko osiguranik oboli od virusa korona ili mu bude određena mjera izolacije, potrebno je da se javi svom porodičnom doktoru kako bi mu za odsustvo sa posla i ostvarivanje prava na naknadu plate bio izdat izvještaj o trajanju privremene nesposobnosti za rad.

– Naknade za plate koje obezbjeđuje poslodavac tokom bolovanja do 30 dana isplaćuju se u visini od 70 do 90 odsto, a visina naknade koju obezbjeđuje fond je 90 odsto u slučajevima kada je bolovanje duže od mjesec uzrokovano izolovanošću kao kliconoše – rekli su u Fondu zdravstva i dodali da je u prošloj godini trošak fonda za bolovanja iznosio 16,3 miliona KM, a u ovoj godini za šest mjeseci taj trošak je oko 5,6 miliona KM.

Odsustvo zaposlenih sa posla zbog bolesti velike probleme zadaje poslovnoj zajednici, a direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić ističe da je najgora situacija u ljetnim mjesecima jer tada dođe do naglog rasta broja radnika koja odlaze na bolovanje.

S druge strane, predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić tvrdi da mnogi radnici bolesni odlaze na posao jer bolovanje znači manju platu do 30 odsto.

(A.M/banjaluka.net)