Magazin 01.12.2020.

U KORAK SA SVJETSKIM TRENDOVIMA: Električnim automobilima sačuvati životnu sredinu i zdravlje stanovništva

ČITANJE: 3 minute

S ciljem stvaranja povoljnijih uslova za uvoz električnih automobila, čime bi se BiH u borbi za zdraviju populaciju i životnu sredinu pridružila naprednim zemljama, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske krajem novembra dostavilo je Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) inicijativu za izmjenu Zakona o porezu na dodatu vrijednost u dijelu koji se odnosi na oporezivanje novih motornih vozila.

Izmjenama je predviđeno uvođenje poreskih i drugih podsticajnih mjera države, kojima bi se uticalo na intenzivnije  korišćenje električnih vozila, a koje bi doprinijele procesu evropskih integracija i efikasnijem sprovođenju prihvaćenih međunarodnih obaveze BiH u sektoru smanjenja emisije goriva.

“Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske u skladu sa Energetskom strategijom Republike Srpske i Okvirnom energetskom Strategijom Bosne i Hercegovine do 2025. godine želi da ovom inicijativom ubrza tranziciju sa korištenja fosilnih goriva ka obnovljivim izvorima energije u transportu, sto smatramo krucijalnim za zdravlje našeg stanovništva i ekologije u globalu. Svima je poznato da godišnje 3000 ljudi u BiH umre od posljedica veoma loše kvalitete vazduha. Uvjereni smo da će se prihvaćanjem ove inicijative  omogućiti našem stanovništvu da sebi priušte kuppovinu elektro automobile sa nultom emisijom gasova i voze se jeftinije. To je jedan globalni trend, posebno u Evropskoj uniji, a na kraju i obaveza BiH prema Energetskoj zajednici”, rekao je za Banjaluka.net Milan Baštinac, pomoćnik ministra za enregetiku u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Povlastice stimulans ispunjenju projiciranih obaveza

U inicijativi u koju je Banjaluka.net imao uvid, Ministarstvo energetike i rudarstva podsjetilo je na usvojenu Strategiju prilagođavanja na klimatske promjene i niskoemisionog razvoja za BiH do 2025. godine prema kojoj je jedan od ciljeva i smanjenja emisija u prevozu za 10 odsto u odnosu na osnovni scenario do 2025. godine.

“Navedeno se može postići samo kroz stimulisanje uvoza električnih motornih vozila, te bi uvođenje povlastica, odnosno oslobađanja od plačanja PDV-a na električna motorna vozila pri uvozu bio značajan stimulans ispunjenja strategije projiciranih obaveza”, navedeno je u dokumentu.

Ministarstvo dalje upozorava na malu zastupljenost električnih automobila saobraćaju u BiH, a kao razloge za takvo stanje vidi u cijeni, organičenim informacijama, te tehnološkim nesigurnostima u odnosu na mnogo poznatiju tehnologiju konvencionalnih vozila.

Električni automobili nekonkurentni na tržištu BiH

Kada se radi o cijeni koštanja,  u odsustvu državnih podsticaja putnički električni automobil može biti skuplji i do 10.000 evra u odnosu na popularnije, konvencionalno vozilo, a nekoliko studija je potvrdilo da su upravo troškovi glavni razlog zbog kojeg kupci ne kupuju električna vozila.

Uvoznici automobila u BiH navode da su proizvođači automobila uglavnom odustali od plasmana električnih automobila u BiH u nedostatku interesa jer ne postoje podsticaji od države za kupovinu, kao ni odgovarajuća infrastruktura za punjenje automobila, što posljedično dovodi do toga da njihovi električni automobili nisu konkurentni klasičnim automobilima na našem tržištu.

Podsjećamo, trenutno u BiH ne postoji veći broj električnih vozila, kao ni podsticaji za kupovinu i korišćenje istih. Takođe, ne postoji ni veći broj punionica za električna vozila, što potrvrđuje podatak da je do sada pušteno u rad svega oko 30 punionica na prostoru cijele BiH.

(N.S/ Banjaluka.net)