U LINCU OTVOREN IZLOŽBENO-PRODAJNI SALON: Prilika za plasman proizvoda iz Srpske

U Lincu je otvoren izložbeno-prodajni salon, u kojem su predstavljeni proizvodi više od 30 kompanija iz Republike Srpske. Prvog dana uspostavljeni su značajni poslovni kontakti, a izložbeni salon, rezultat je saradnje Vlade, Predstavništa u Austriji i Banjalučke područne privredne komore. Salon je otvorio premijer Srpske Radovan Višković.

Bolji kontakti i ozbiljniji nastup na zahtjevnom austrijskom tržištu. To će privrednicima iz Republike Srpske donijeti danas otvoreni izložbeno-prodajni salon u Lincu. Prvih 35 kompanija već je izložilo svoje proizvode. Premijer Srpske uvjeren je da je ovo samo početak značajnijeg privrednog prisustva Republike Srpske u najrazvijenijem austrijskom regionu.

– To su kompanije koje su i do sada bile prisutne na evropskom tržištu i mi se nadamo da će one biti jedan poslovni inkubator za razvoj ostalih malih i srednjih preduzeća – rekao je Višković.

Austrija je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srpske, a konačno je ostvaren i suficit u robnoj razmjeni od 50 miliona KM. Iskorak u izvozu, uvjereni su privrednici, napraviće ovakvim, zajedničkim nastupom u Lincu.

– Malo koja kompanija ima kapacitete da samostalno nastupi u Austriji. Potreba su im poznanstva i kontakti, a mi to ovdje pružamo na organizovan i sistematičan način – ističe Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Danas otvoreni privredni salon Srpske u Lincu samo je početak ovakvog načina privrednog predstavljanja. Predstavništvo Srpske u Austriji već planira nove aktivnosti. Šef Predstavništva Mladen Filipović ističe da već postoji interesovanja za Salzburg i Grac.

Počasni konzul BiH u Gracu Јorg Hofrajter kaže da je privreda Republike Srpske je u usponu, i da su toga svjesni u Gracu.

– Moja želja je da se na organizovan način predstavite i kod nas – ističe on.

Da je Srpska prepoznata kao pouzdana destinacija i za austrijske investitore, potvrđuje najava vlasnika kompanije Mreža-Netvork iz Dervente, austrijskog biznismena Markusa Strasera, da će pogon iz Rumunije preseliti u Republiku Srpsku. Odluku je donio nakon razgovora sa premijerom Viškovićem.

– Plan je da ugasimo proizvodnju u Rumuniji i prebacimo u Republiku Srpsku, kao što smo prije nekoliko godina iz Poljske prebacili u Srpsku – rekao je Straser.

Vrata privrednog salona Srpske u Lincu od danas su otvorena za austrijske partnere, ali i srpsku dijasporu koja je ovdje izuzetno značajna.

(RTRS)

Besplatne sekcije pomažu u pravilnom razvoju đaka

Izabrani su profesori fizičkog vaspitanja i sporta koji će voditi besplatne sportske sekcije u svim osnovnim školama na području grada, a sa njima će naredne sedmice biti potpisani ugovori, te organizovano uvodno predavanje 26. septembra u amfiteatru Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Kako navode iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, u odnosu na

POMAMA U BANJALUCI Koverte za nagradnu igru prodavali čak i bez fiskalnih računa!

Mada je za najpopularniju nagradnu igru u istoriji Republike Srpske, do sada siglo skoro 1,2 miliona koverata, građani još ne odustaju od namjere da, šaljući koverte sa 10 fiskalnih računa, oprobaju sreću i pokušaju se domoći primamljive nagrade – stana u Banjaluci. Koverte su, kao i prethodnih dana, i danas bile najtraženija roba u banjalučkim

U humanoj misiji više od 100 radnika Elektrokrajine

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” organizovao je u petak akciju darivanja ove dragocjene tečnosti u kojoj je učestvovalo više od 100 radnika. Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da su radnici ovim poduhvatom iskazali plemenitost i humanost, jer su krv dali kako bi spasili nečije živote. – Poznato je da Zavod za transfuziju kuburi sa

PORODIČNA AVANTURA Naučite kako da se snalazite u prirodi, da palite vatru, i pravite skloništa

Udruženje “Centar za aktivnosti na otvorenom” realizuje program porodične avanture pod nazivom “Snalaženje i preživljavanje u prirodi”, u nedjelju, od 11 do 17 časova na Poniru. -Posebno osmišljen program sa ciljem učvršćivanja odnosa između roditelja i djece koji neće samo biti uzbudljiva avantura, nego ćete naučiti i mnogo korisnih vještina koje možete koristiti kroz život.

DODIK: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Republike  Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, kao i premijer Srbija Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i Nikola Selaković,

HEMATOLOŠKI VIKEND U BANJALUCI O novim metodama liječenja oboljelih od hemofilije

Deveti hematološki vikend održan je danas u prostorijama “Lanaco” tehnološkog centra, gdje su se okupili kako domaći tako i strani eksperti sa polja hematologije. Na skupu je bilo riječi hematološkim oboljenjima kao što je hemofilija, krvno oboljenje od kojeg u BiH boluje oko 200 ljudi, te o novim metodama i tretmanima za liječenje ovog oboljenja.