U LINCU OTVOREN IZLOŽBENO-PRODAJNI SALON: Prilika za plasman proizvoda iz Srpske

U Lincu je otvoren izložbeno-prodajni salon, u kojem su predstavljeni proizvodi više od 30 kompanija iz Republike Srpske. Prvog dana uspostavljeni su značajni poslovni kontakti, a izložbeni salon, rezultat je saradnje Vlade, Predstavništa u Austriji i Banjalučke područne privredne komore. Salon je otvorio premijer Srpske Radovan Višković.

Bolji kontakti i ozbiljniji nastup na zahtjevnom austrijskom tržištu. To će privrednicima iz Republike Srpske donijeti danas otvoreni izložbeno-prodajni salon u Lincu. Prvih 35 kompanija već je izložilo svoje proizvode. Premijer Srpske uvjeren je da je ovo samo početak značajnijeg privrednog prisustva Republike Srpske u najrazvijenijem austrijskom regionu.

– To su kompanije koje su i do sada bile prisutne na evropskom tržištu i mi se nadamo da će one biti jedan poslovni inkubator za razvoj ostalih malih i srednjih preduzeća – rekao je Višković.

Austrija je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srpske, a konačno je ostvaren i suficit u robnoj razmjeni od 50 miliona KM. Iskorak u izvozu, uvjereni su privrednici, napraviće ovakvim, zajedničkim nastupom u Lincu.

– Malo koja kompanija ima kapacitete da samostalno nastupi u Austriji. Potreba su im poznanstva i kontakti, a mi to ovdje pružamo na organizovan i sistematičan način – ističe Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Danas otvoreni privredni salon Srpske u Lincu samo je početak ovakvog načina privrednog predstavljanja. Predstavništvo Srpske u Austriji već planira nove aktivnosti. Šef Predstavništva Mladen Filipović ističe da već postoji interesovanja za Salzburg i Grac.

Počasni konzul BiH u Gracu Јorg Hofrajter kaže da je privreda Republike Srpske je u usponu, i da su toga svjesni u Gracu.

– Moja želja je da se na organizovan način predstavite i kod nas – ističe on.

Da je Srpska prepoznata kao pouzdana destinacija i za austrijske investitore, potvrđuje najava vlasnika kompanije Mreža-Netvork iz Dervente, austrijskog biznismena Markusa Strasera, da će pogon iz Rumunije preseliti u Republiku Srpsku. Odluku je donio nakon razgovora sa premijerom Viškovićem.

– Plan je da ugasimo proizvodnju u Rumuniji i prebacimo u Republiku Srpsku, kao što smo prije nekoliko godina iz Poljske prebacili u Srpsku – rekao je Straser.

Vrata privrednog salona Srpske u Lincu od danas su otvorena za austrijske partnere, ali i srpsku dijasporu koja je ovdje izuzetno značajna.

(RTRS)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je