U LINCU OTVOREN IZLOŽBENO-PRODAJNI SALON: Prilika za plasman proizvoda iz Srpske

U Lincu je otvoren izložbeno-prodajni salon, u kojem su predstavljeni proizvodi više od 30 kompanija iz Republike Srpske. Prvog dana uspostavljeni su značajni poslovni kontakti, a izložbeni salon, rezultat je saradnje Vlade, Predstavništa u Austriji i Banjalučke područne privredne komore. Salon je otvorio premijer Srpske Radovan Višković.

Bolji kontakti i ozbiljniji nastup na zahtjevnom austrijskom tržištu. To će privrednicima iz Republike Srpske donijeti danas otvoreni izložbeno-prodajni salon u Lincu. Prvih 35 kompanija već je izložilo svoje proizvode. Premijer Srpske uvjeren je da je ovo samo početak značajnijeg privrednog prisustva Republike Srpske u najrazvijenijem austrijskom regionu.

– To su kompanije koje su i do sada bile prisutne na evropskom tržištu i mi se nadamo da će one biti jedan poslovni inkubator za razvoj ostalih malih i srednjih preduzeća – rekao je Višković.

Austrija je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srpske, a konačno je ostvaren i suficit u robnoj razmjeni od 50 miliona KM. Iskorak u izvozu, uvjereni su privrednici, napraviće ovakvim, zajedničkim nastupom u Lincu.

– Malo koja kompanija ima kapacitete da samostalno nastupi u Austriji. Potreba su im poznanstva i kontakti, a mi to ovdje pružamo na organizovan i sistematičan način – ističe Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Danas otvoreni privredni salon Srpske u Lincu samo je početak ovakvog načina privrednog predstavljanja. Predstavništvo Srpske u Austriji već planira nove aktivnosti. Šef Predstavništva Mladen Filipović ističe da već postoji interesovanja za Salzburg i Grac.

Počasni konzul BiH u Gracu Јorg Hofrajter kaže da je privreda Republike Srpske je u usponu, i da su toga svjesni u Gracu.

– Moja želja je da se na organizovan način predstavite i kod nas – ističe on.

Da je Srpska prepoznata kao pouzdana destinacija i za austrijske investitore, potvrđuje najava vlasnika kompanije Mreža-Netvork iz Dervente, austrijskog biznismena Markusa Strasera, da će pogon iz Rumunije preseliti u Republiku Srpsku. Odluku je donio nakon razgovora sa premijerom Viškovićem.

– Plan je da ugasimo proizvodnju u Rumuniji i prebacimo u Republiku Srpsku, kao što smo prije nekoliko godina iz Poljske prebacili u Srpsku – rekao je Straser.

Vrata privrednog salona Srpske u Lincu od danas su otvorena za austrijske partnere, ali i srpsku dijasporu koja je ovdje izuzetno značajna.

(RTRS)

DOBOJ: Osnovan PDP 1999, za predsjednika izabran Siniša Đorđević

U Doboju je večeras održana Osnivačka skupština PDP-a 1999, a za predsjednika stranke izabran je Siniša Đorđević. Đorđević je rekao da je PDP 1999 partija lijevog centra koja nije osnovana da bi bila vlast već njen korektor. On kaže da će ova stranka biti kohezioni faktor u političkom životu u okolnostima kada su partije koje

BRANKOVIĆ: Borimo se, ali igračima pada moral

Finansije su ponovo jedna od glavnih tema u Rukometnom klubu Borac, trenutno vodećem timu u Premijer ligi BiH. Nije tajna da postoje dugovanja prema igračima, ali direktor Vladimir Branković uvjerava da čelnici kluba rade na poboljšanju finansijske situacije.

Akademija umjetnosti i Univerzitet bogatiji za 2.500 knjiga

U Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci danas su otvoreni legati akademika Vojislava Koraća iz Beograda i profesora Miljka Šindića iz Banjaluke, čime su ova visokoškolska ustanova i cijeli Univerzitet postali bogatiji za 2.500 knjiga. Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je otvaranje ova dva legata organizovano u okviru manifestacija povodom 44 godine

DODIK I VULIN U DRVARU: U novom pogonu “Jumka” posao za 100 radnika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da intenzivna rekonstrukcija objekta novog proizvodnog pogona “Jumka” u Drvaru garantuje da će do kraja godine biti otvoren i zaposliti 100 radnika. “Ovo je u ovakvim uslovima važna vijest ne samo za Drvar, već za cijelu BiH, pogotovo jer vidim raspoloženje da se ovi radovi na vrijeme

U subotu u Banjaluci počinje “Kestenburg”

Festival studentskih pozorišta “Kestenburg” biće održan u Banjaluci od subote do srijede, 16. do 20. novembra, a proteći će u znaku umjetničkog rukopisa reditelja Nikole Kolje Pejakovića, najavili su danas organizatori. Na Festivalu, koji organizuje Banjalučko studentsko pozorište, biće prvi put odigrane tri predstave iz SAD, Južne Koreje i Bugarske, a na otvaranju u Banskom