Magazin 07.10.2015.

U Meksiku grade eksperimentalni grad vrijedan milijardu dolara

ČITANJE: 1 minuta
meksiko
U sušnim ravnicama na jugu pustinje Novog Meksika, uzdićiće se grad iz pijeska.

Planiran za populaciju od 35.000 ljudi, grad će činiti savremeni poslovni distrikt u centru i porodične kuće u predgrađu. Imaće i parkove, tržne centre i crkvu.

Međutim, niko ga nikada neće zvati svojim domom.

Projekat nazvan CITE (Centar za inovacije, testiranje i evoluaciju) predstavlja model običnog američkog grada. Međutim, taj grad neće biti tako običan jer će se koristiti za razvoj nove tehnologije koja će oblikovati budućnost urbane sredine.

Šema vrijedna milijardu dolara će služiti za sprovođenje eksperimenata u oblasti transporta, izgradnje, komunikacije i sigurnosti.

CITE će obuhvatiti i specijalizovane zone za razvoj novih oblika poljoprivrede, energetike i tretman vode.

Vizija ovog projekta je okruženje u kojem će se testirati novi proizvodi, usluge i tehnologije, ali bez uznemiravanja svakodnevnog života ljudi.

Bez brige o ljudskoj populaciji, mogućnosti proizvodnje i testiranja su beskrajne.

U planu su testiranja vozila bez vozača na osjetljivim putevima, izgradnja kuća koje su otporne na prirodne katastrofe i opremljena najnaprednijom tehnologijom. Takođe će biti testirani i alternativni izvori energije poput torijuma.

Vjeruje se da će ovakav grad privući veliki broj klijenata iz javnog i komericijalnog sektora, uključujuči i vladine organizacije, akademske institucije i neke od najvećih svetskih tehnoloških kompanija.

Izgradnja će početi ove, a grad bi mogao da bude operativan već 2018. godine.

(NN)