Vijesti 22.09.2015.

U Meku stiglo 1,4 miliona hodočasnika

ČITANJE: 1 minuta
meka
Gotovo 1,4 miliona muslimanskih hodočasnika iz celog sveta stiglo je u sveti grad Meku od kojih većina odlazi danas u najbližnju dolinu Minu na mesto “žrtvovanja”.

Oko 80 odsto stranih hodočasnika koji dolaze u Meku zvanične su delegacije muslimanskih zemalja, dok su 20 odsto putnici namjernici koji dolaze u jedno od dva najsvetija mjesta islama u Saudijskoj Arabiji, preko turističkih kompanija.

Ovogodišnji hadžiluk počinje u vrijeme povećanog nasilja džihadista, talasa smrtonosnog virusa MERS i angažovanja Saudijske Arabije u ratu u Jemenu.

Prvi dan hažiluka poznat je kao Tarvija dan kada hodočasnici tradicionalno peru svoje životinje i skladište vodu za put na planini Arafat na oko 10 kilometara jugoistočno od Mine, gdje hodočasnici provode vreme u molitvi i čitanju Kurana.

Vrhunac hadžiluka je Arafatov dan, koji sutra pada, prenijela je agencija AFP.

Instalirano je 12 novih plazma televizora, svaki više od dva metra širine na kome će biti emitovane poruke hodočasnicima izvan Velike džamije, piše saudijski list Gazeta.

Oko 100.000 pripadnika policije je raspoređeno radi obezbjeđivanja ovogodišnjeg hadžiluka i održavanja bezbjednosti vjernika, regulisanja  saobraćaja i gužvi, dok je saudijsko Ministarstvo zdravlja mobilisalo 25.000 dodatnih zdravstvenih radnika, obezbijedilo 5.000 kreveta, uključujući 500 za intenzivnu njegu u osam pokretnih bolnica koje dopunjuju stalne medicinske ustanove.

Da bi omogućili dostupnost vode postavljeno je 740 hidranata za požare i 800 slavina koje su povezane mrežom dugom 100 kilometara, kao pomoć da se osigura bezbjednost zbog ognjišta u dolini Mina, gde specijalni šatori za zaštitu od požara mogu da prime 2,6 miliona hodočasnika.

(Agencije)