U NAREDNOM PERIODU DVA VELIKA PROJEKTA Banjalučka filharmonija u rangu sa istaknutim umjetnicima

Banjalučka filharmonija u narednom periodu planira nastupe svog gudačkog i simfonijskog orkestra u dva velika projekta – koncert Amire Medunjanin, te koncert sa violinistom Stefanom Milenkovićem.

Na tvrđavi Kastel 24. jula održaće koncert sa ovom poznatom umjetnicom gdje će izvoditi njenu muziku i pružiti publici još jedan divan i nezaboravan ugođaj pod zvijezdama.

– Dan kasnije ćemo nastupati na večernjem koncertu, takođe na otvorenom, sa možda najvećom zvijezdom umjetničke muzike u regionu, violinistom Stefanom Milenkovićem. On će sa Slobodanom Trkuljom, instrumentalistom, pjevačem i kompozitorom, izvoditi uz pratnju Banjalučke filharmonije popularan repertoar i prirediti publici u Banjaluci spektakl – kaže direktor banjalučke filharmonije Ivan Otašević, te dodaje da se ovaj koncert izvodi u organizaciji Grada Banjaluke i predstavlja važan i jak argument da Banjaluka 2024. godine postane evropska prestonica kulture.

Banjalučka filharmonija je vrlo uspješno realizovala prvi dio svoje koncertne sezone sa čak sedam koncerata među kojima je zabilježila i dva međunarodna gostovanja.

Gudački orkestar Banjalučke filharmonije ove je godine nastupio u Banjaluci i Beogradu u okviru manifestacije „Dani Srpske – jubilej donošenja Ustava RS“, dok je simfonijski orkestar nastupio u Tuzli, „Andrićgradu“, Makedoniji, te održao i dva koncerta u Banjaluci.

– Svakako da je Novogodišnji koncert, kao već tradicionalna koncertna manifestacija, predstavljao veliki izazov za banjalučke muzičare, koji su u okviru ovog koncerta pružili svoj maksimum da bi publici u sali Kulturnog centra Banski dvor priredili najkvalitetnije izvedbe popularnih kompozicija – rekao je Otašević.

Koncertna gostovanja u Makedoniji i Srbiji bili su prilike da se orkestar predstavi publici u Skoplju i Beogradu sa zahtjevnim programom i visokim kvalitetom izvođenja koji se podrazumijeva na nivou profesionalnih orkestara u regionu i svijetu.

– Ovako kvalitenim i zapaženim izvođenjima u Makedonskom nacionalnom teatru i u Koncertnoj dvorani Skupštine Beograda pokazali smo da je Banjalučka filharmonija orkestar koji se ravnopravno nalazi na muzičkoj mapi regiona zajedno sa Beogradskom, Zagrebačkom, Sarajevskom i Makedonskom filharmonijom – dodao je on.

Uz ove filharmonije i uz simfonijske orkestre iz Podgorice, Novog Sada, Niša, Mostara, Dubrovnika i drugih gradova, Banjalučka filharmonija predstavlja Banjaluku i Republiku Srpsku kao mjesto gdje muzika živi dinamičnim i razvijenim kulturnim životom.

– Koncertom našeg simfonijskog orkestra „U susret proljeću“, koji je održan u aprilu mjesecu u Kulturnom centru Banski dvor, smo željeli da promovišemo domaću koncertnu scenu, kao i svake godine nastupimo sa umjetnikom iz RS. Ove godine to je bila sjajna pijanistkinja Snježana Popović Vuleta, profesor klavira na Akademiji umjetnosti. Ona je svojim izvođenjem Mocartovog koncerta za klavir i simfonijski orkestar, donela svježe i proljetnje note publici na koncertu i sjajnim izvođenjem najavila kvalitetne i dinamične koncerte koje smo mogli da poslušamo u Kulturnom centru Banski dvor ovog proljeća – rekao je Otašević.

Na ovom koncertu orkestrom je dirigovao Dušan Urošević.

Banjalučka filharmonija se predstavila i na koncertu svog simfonijskog orkestra u Tuzli. Odličnim izvedbama otvorena je nova koncertna dvorana u ovom gradu, sagrađena na mjestu stare porušene katoličke crkve, pred prepunom dvoranom publike koja je vidno uživala u izvođenjima banjalučkih muzičara.

– Veliki uspjeh smo doživjeli kada nam je stigao poziv od našeg proslavljenog umjetnika svjetskog renomea, profesora Emira Kusturice, da nastupimo na Vidovdanskim svečanostima i našim izvođenjima uveličamo ovaj praznik. To je bila posebna čast za nas i velika odgovornost – objasnio je.

Još jednom su se predstavili Banjalučanima izvodeći specifičan koncertni projekat „Koncert za bebe, klince i klinceze“ u okviru „Banjalučkog piknika“, organizovanog u parku Mladen Stojanović.

– Ovom prilikom želim da se zahvalim gospodinu Nevenu Staniću – načelniku odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Grada Banje Luke, te gradonačelniku, gospodinu Igoru Radojičiću, koji su podržali ovaj izvanredan projekat – rekao je Otašević.

Banjalučani su tako u velikom broju u neformalnoj i opuštenoj atmosferi parka Mladen Stojanović imali prilike da poslušaju kompozicije gudačkog orkestra, podijeljene u dva dijela. Prvi – „Koncert za bebe, klince i klinceze“, na kojem su izvodili djela prilagođena za slušanje najmlađim uzrastima, od 2 do 12 mjeseci.

– U tom dijelu nastupa se publici predstavila naša mlada oboistkinja, gospođica Maša Brujić, izvodeći dela Albinonija i Hajdna uz pratnju orkestra, te mladi umjetnici, učenici muzičkih škola iz Gradiške, Prijedora i Banjaluke, Iva Ristić – violina, Luka Petrović – violina i Nikolaj Roćenović – truba – dodao je on. U drugom dijelu izvodili su djela filmske muzike i popularnog repertoara.

Gostuju u Austriji

Ivan Otašević: Za početak drugog dijela koncertne sezone očekuju nas dva velika i važna međunarodna gostovanja. Dana 10. septembra nastupićemo u velikoj koncertnoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu i koncertom našeg simfonijskog orkestra zatvoriti ovogodišnje „Dane Srpske u Srbiji“, što predstavlja zaista veliku čast i ozbiljan pristup realizaciji koncerta. Naše sljedeće gostovanje je 4. oktobra u Austriji, gdje ćemo uveličati manifestaciju „Dane srpske kulture“ i uz operske umjetnike iz Narodnog pozorišta u Beogradu, prirediti večernji koncert u renomiranom koncertnom prostoru u Beču.

(Srpskainfo)

Ona je svojim primjerom naučila kćerku Mirsadu da se rad uvijek isplati VIDEO

Težak posao danas svi odbijaju. Njoj se rugaju jer radi u pilani. – Ne biram posao, ne smeta mi izrugivanje – kaže majka Mirsade Hadžić, djevojke iz Kozarske Dubice, čija je priča nedavno odjeknula u regionu. Sada pogledajte ispovijest osobe koja joj je uzor, Mirsadine majke Hamide Dedić Hadžić. NE BIRAM POSLOVE: NE SMETA MI

Mještani banjalučkog naselja pronašli skelet u šumi

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj pronađen je skelet nepoznate ženske osobe, potvrdila je banjalučka policija. Ljudske ostatke pronašao je mještanin Petar Ćosić, koji je odmah obavijestio policiju, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da su policijski službenici 14. jula postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u Dragočaju, gdje su pronađeni

Usvojene odluke o kreditu za drugu fazu Koridora 5C

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor “Pet ce” – obilaznica Doboj u skladu sa kojom će Srpska da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

„Lauš 2“ šampion Jelen kupa

Nakon 8 dana igranja turnira, 40 seniorskih ekipa i 240 igrača „Jelen kup 2019” završen je sinoć u Banjaluci, uzbudljivom finalnom utakmicom. “Lauš 2” je spriječio ekipu “Market AS” da odbrani titulu na Trgu Krajine. Najboljim igračem turnira proglašen je kapiten pobjedničke ekipe Njegoš Miljković. Nagrade su uručili proslavljeni banjalučki fudbaler Vladan Grujić, a ispred

PETROVDANSKI SABOR Na prvom festivalu folklora čak 600 učesnika

Kulturno-umjetničko društvo „Potkozarje“ i vrijedni domaćini iz tog kraja ovog vikenda ugostiće čak 600 učesnika na prvom Petrovdanskom saboru. Na Međunarodni festival foklora stiže deset kulturno-umjetničkih društava iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, koji će, prije svega mještanima, a i drugim posjetiocima, predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Program počinje u večernjim časovima, u

Uhapšeni u akciji “Unikat” sprovedeni u banjalučko tužilaštvo

Trojica od četvorice uhapšenih u akciji “Unikat” sprovedeni su nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Kako javlja novinar “Nezavisnih” četvrti uhapšeni će biti doveden naknadno. Podsjetimo, u akciji “Unikat” policija je u ponedjeljak uhapsila Sanela Šeranića, Nenada Dragišića, Deana Đajića i Danijela Trninića. Iz dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge na području Banjaluke