U NAREDNOM PERIODU DVA VELIKA PROJEKTA Banjalučka filharmonija u rangu sa istaknutim umjetnicima

Banjalučka filharmonija u narednom periodu planira nastupe svog gudačkog i simfonijskog orkestra u dva velika projekta – koncert Amire Medunjanin, te koncert sa violinistom Stefanom Milenkovićem.

Na tvrđavi Kastel 24. jula održaće koncert sa ovom poznatom umjetnicom gdje će izvoditi njenu muziku i pružiti publici još jedan divan i nezaboravan ugođaj pod zvijezdama.

– Dan kasnije ćemo nastupati na večernjem koncertu, takođe na otvorenom, sa možda najvećom zvijezdom umjetničke muzike u regionu, violinistom Stefanom Milenkovićem. On će sa Slobodanom Trkuljom, instrumentalistom, pjevačem i kompozitorom, izvoditi uz pratnju Banjalučke filharmonije popularan repertoar i prirediti publici u Banjaluci spektakl – kaže direktor banjalučke filharmonije Ivan Otašević, te dodaje da se ovaj koncert izvodi u organizaciji Grada Banjaluke i predstavlja važan i jak argument da Banjaluka 2024. godine postane evropska prestonica kulture.

Banjalučka filharmonija je vrlo uspješno realizovala prvi dio svoje koncertne sezone sa čak sedam koncerata među kojima je zabilježila i dva međunarodna gostovanja.

Gudački orkestar Banjalučke filharmonije ove je godine nastupio u Banjaluci i Beogradu u okviru manifestacije „Dani Srpske – jubilej donošenja Ustava RS“, dok je simfonijski orkestar nastupio u Tuzli, „Andrićgradu“, Makedoniji, te održao i dva koncerta u Banjaluci.

– Svakako da je Novogodišnji koncert, kao već tradicionalna koncertna manifestacija, predstavljao veliki izazov za banjalučke muzičare, koji su u okviru ovog koncerta pružili svoj maksimum da bi publici u sali Kulturnog centra Banski dvor priredili najkvalitetnije izvedbe popularnih kompozicija – rekao je Otašević.

Koncertna gostovanja u Makedoniji i Srbiji bili su prilike da se orkestar predstavi publici u Skoplju i Beogradu sa zahtjevnim programom i visokim kvalitetom izvođenja koji se podrazumijeva na nivou profesionalnih orkestara u regionu i svijetu.

– Ovako kvalitenim i zapaženim izvođenjima u Makedonskom nacionalnom teatru i u Koncertnoj dvorani Skupštine Beograda pokazali smo da je Banjalučka filharmonija orkestar koji se ravnopravno nalazi na muzičkoj mapi regiona zajedno sa Beogradskom, Zagrebačkom, Sarajevskom i Makedonskom filharmonijom – dodao je on.

Uz ove filharmonije i uz simfonijske orkestre iz Podgorice, Novog Sada, Niša, Mostara, Dubrovnika i drugih gradova, Banjalučka filharmonija predstavlja Banjaluku i Republiku Srpsku kao mjesto gdje muzika živi dinamičnim i razvijenim kulturnim životom.

– Koncertom našeg simfonijskog orkestra „U susret proljeću“, koji je održan u aprilu mjesecu u Kulturnom centru Banski dvor, smo željeli da promovišemo domaću koncertnu scenu, kao i svake godine nastupimo sa umjetnikom iz RS. Ove godine to je bila sjajna pijanistkinja Snježana Popović Vuleta, profesor klavira na Akademiji umjetnosti. Ona je svojim izvođenjem Mocartovog koncerta za klavir i simfonijski orkestar, donela svježe i proljetnje note publici na koncertu i sjajnim izvođenjem najavila kvalitetne i dinamične koncerte koje smo mogli da poslušamo u Kulturnom centru Banski dvor ovog proljeća – rekao je Otašević.

Na ovom koncertu orkestrom je dirigovao Dušan Urošević.

Banjalučka filharmonija se predstavila i na koncertu svog simfonijskog orkestra u Tuzli. Odličnim izvedbama otvorena je nova koncertna dvorana u ovom gradu, sagrađena na mjestu stare porušene katoličke crkve, pred prepunom dvoranom publike koja je vidno uživala u izvođenjima banjalučkih muzičara.

– Veliki uspjeh smo doživjeli kada nam je stigao poziv od našeg proslavljenog umjetnika svjetskog renomea, profesora Emira Kusturice, da nastupimo na Vidovdanskim svečanostima i našim izvođenjima uveličamo ovaj praznik. To je bila posebna čast za nas i velika odgovornost – objasnio je.

Još jednom su se predstavili Banjalučanima izvodeći specifičan koncertni projekat „Koncert za bebe, klince i klinceze“ u okviru „Banjalučkog piknika“, organizovanog u parku Mladen Stojanović.

– Ovom prilikom želim da se zahvalim gospodinu Nevenu Staniću – načelniku odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Grada Banje Luke, te gradonačelniku, gospodinu Igoru Radojičiću, koji su podržali ovaj izvanredan projekat – rekao je Otašević.

Banjalučani su tako u velikom broju u neformalnoj i opuštenoj atmosferi parka Mladen Stojanović imali prilike da poslušaju kompozicije gudačkog orkestra, podijeljene u dva dijela. Prvi – „Koncert za bebe, klince i klinceze“, na kojem su izvodili djela prilagođena za slušanje najmlađim uzrastima, od 2 do 12 mjeseci.

– U tom dijelu nastupa se publici predstavila naša mlada oboistkinja, gospođica Maša Brujić, izvodeći dela Albinonija i Hajdna uz pratnju orkestra, te mladi umjetnici, učenici muzičkih škola iz Gradiške, Prijedora i Banjaluke, Iva Ristić – violina, Luka Petrović – violina i Nikolaj Roćenović – truba – dodao je on. U drugom dijelu izvodili su djela filmske muzike i popularnog repertoara.

Gostuju u Austriji

Ivan Otašević: Za početak drugog dijela koncertne sezone očekuju nas dva velika i važna međunarodna gostovanja. Dana 10. septembra nastupićemo u velikoj koncertnoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu i koncertom našeg simfonijskog orkestra zatvoriti ovogodišnje „Dane Srpske u Srbiji“, što predstavlja zaista veliku čast i ozbiljan pristup realizaciji koncerta. Naše sljedeće gostovanje je 4. oktobra u Austriji, gdje ćemo uveličati manifestaciju „Dane srpske kulture“ i uz operske umjetnike iz Narodnog pozorišta u Beogradu, prirediti večernji koncert u renomiranom koncertnom prostoru u Beču.

(Srpskainfo)

U NP RS dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja

U Narodnom pozorištu Republike Srpske na Velikoj sceni premijerno je izvedena predstava “Što te nema” autora Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta RS, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

SNSD: Interes RS ne može biti talac grupa ili pojedinaca

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izuzetno cijeni doprinos DNS u kreiranju i provođenju zajedničkih politika kako u Republici Srpskoj i BiH svih prethodnih godina i ne vidi nijedan razlog da se i ubuduće ne nastavi sa politikom okupljanja partija iz Republike Srpske oko vitalnih nacionalnih interesa.

Vlada Srpske podržava razvojne projekte

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Rogatici da će Vlada Srpske i ubuduće, kao i do sada, nastaviti da podržava intenzivni privredno-ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

Zbog lančanog sudara kod “Delta Planeta” velika gužva na Istočnom tranzitu

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 16.30 kod  TC “Delta Planet” nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta na više automobila. Zbog saobraćajne nesreće stvorena je velika gužva na Istočnom tranzitu, pa se vozači mole za strpljenje. – Ovo je prevršilo svaku mjeru. Nervoza i neznanje su najgora kombinacija za volanom i sada

KRIM-POLICIJA U RK “BORAC”: Uprava poručuje da su svi papiri čisti

Čelnici Rukometnog kluba Borac ovih dana odgovaraju na pitanja inspektorima krim-policije, Odjeljenja za privredni kriminal nakon anonimne prijave, i ističu da je sve regularno i da će to uskoro biti dokazano. – Prijavljeni smo za malverzacije, a neki članovi Upravnog odbora, koji izdvajaju svoje vrijeme i novac za Borac, morali su davati izjave. Predmet prijave