Magazin 06.03.2019.

U nedjelju „Kozarske poklade“

ČITANJE: 1 minuta

U potkozarskom selu Bistrica, u nedjelju 10. marta biće održane  13. „Kozarske poklade“, kojima pravoslavni vjernici obilježavaju završetak mrsnih dana, pred početak velikog Vaskršnjeg posta. Organizatori manifestacije, koja je crkveno-narodnog karaktera, su Srpska pravoslavna crkvena opština Bistrica (Bistrica – Verići) i turistička organizacije Banje Luke i Prijedora.

Kako je saopšteno iz banjalučke Turističke organizacije, u 09.30 časova počeće Sveta liturgija u Hramu Sv.proroka Ilije u Bistrici dok je zvanično otvaranje  manifestacije najavljeno u 12.30 časova na platou ispred hrama. U pjesmi, igri i zakuskama uživaće mještani i posjetioci te zvanice iz cijele Republike Srpske.

Lovačka udruženja , čuvari običaja, folklorna i kulturno-umjetnička, kao i pjevačka društva, pripremili su bogat zabavni program, a domaćice  potkozarskih sela ponudiće gastronomsko bogatstvo starinskih jela (popara, čvarci, sir, kajmak, pura, cicvara).

„Kozarske poklade su postale primamljiva turistička atrakcija koja spaja ljude i čuva stare običaje“, zaključili su iz Turističke organizacije grada.