Biznis 29.07.2021.

U Neumu očekuju benefite od Pelješkog mosta, ali ima i skeptičnih

ČITANJE: 2 minute

Neum je ovih dana, osim po ogromnom interesovanju za razne turističke aranžmane, u žiži javnosti zbog Pelješkog mosta, čije je postavljanje 165, posljednjeg segmenta, spojilo teritoriju Hrvatske.

No, Neumljani, s kojima su danas razgovarali novinari Avaza, prilično se ljute što se, kako su nam kazali, fokus stavlja baš sad na Pelješki most, kao da se, kako nam objašnjavaju, tek počeo graditi.

S druge strane, većina njih je mišljenja da će otvaranje tog mosta, planirano za početak sljedeće sezone Neumu donijeti više benefita, nego negativnih posljedica, zbog činjenice da se tokom sezone u njihovom gradu stvaraju nesnošljivi prometni čepovi i svojevrsno za gušenje, ponajviše, zbog silnih graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske.

Neće biti dubioza

To mišljenje dijeli i načelnik Neuma Dragan Jurković, koji je sinoć prisustvovao svečanoj ceremoniji spajanja Pelješkog mosta.

– Čuli smo da je premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao da su vodili računa o svim aspektima koji su BiH neophodni, odnosno, kako nam se ne bi uskratilo pravo izlaska na more. Također, most se gradi sredstavima Evropske unije, koji su isto tako vodili računa o svim elementima, prilikom analize finansiranja projekta sa skoro 400 miliona eura – kaže Jurković.

Dodaje da je zadnjih dana bilo medijskih upita za prednosti i nedostatke izgradnje mosta.

– Mišljenja smo da nekih ekonomskih ili finansijskih dubioza koje su se spominjale u Neumu, zasigurno, neće biti. Objekti uz magistralu će, možda, osjetiti određeni pad prometa, ali oni kažu da im je situacija s koronavirusom već donijela taj pad i to nije tako drastično kako se priča. Međutim, definitivno, Pelješki most će prometno rasteretiti Neum, koji je tokom svake sezone svake, pa evo i sada preopterećen. Svakodnevno Neumljani i naši gosti svjedoče ogromnim gužvama. Naravno, druga priča bi bila da nije prometnica Neum – Stolac u izgradnji, Neum bi u tom slučaju bio u velikoj izolaciji, ali nasreću, to nije slučaj – rekao nam je Jurković.

Aktuelna tema

Zvonko Krmek, Neumljanin koji penzionerske dane provodi na djedovini, na poluotoku Kleku, kolokvijalno nazvanom “turski rep” kojem je pogled na otvoreno more sada Pelješki most, kaže nam da se bespotrebno stvara fama u vezi tog projekta.

– Nama će Pelješki most smetati kao Koridor 5C Zagrebu. To vam je otprilike tako. Ali, valjda aktuelna tema. Izgradnja mosta se počela planirati prije 15 godina, tako da je sve sada to smiješno. Ali, činjenica je jedna, kada se pusti u promet, Neum će biti prometno rasterećen. I nema izolacije Neuma, pitanje je dana završetak ceste Stolac – Neum – kaže nam Krmek.

(SB)

Oznake: Neum, Pelješki most