U opštinu Teslić Vlada uložila više od 50 miliona KM

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine u opštinu Teslić uložila više od 50 miliona KM, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i Budžeta Republike, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u ovu opštinu je plasirano još oko 40 miliona KM.

Teslić (foto: danas.net)

Za projekte koji se realizuju na području opštine Teslić samo u prošloj godini Vlada je izdvojila 1,4 miliona KM, a sredstva su uložena u unapređenje putne infrastrukture, rekonstrukciju i sanaciju osnovnih škola, te sufinansiranje izgradnje vodovoda u Mjesnoj zajednici Mladikovine.

Planirana investicija u okviru projekta “Vodovod i kanalizacija” u ovoj opštini iznosi oko 17 miliona KM, saopšteno je iz Birao Vlade za odnose s javnošću s ciljem objektivnog i istinitog informisanja javnosti u vezi sa navodima o ulaganjima Vlade Republike Srpske u opštinu Teslić, koje je iznio načelnik Milan Milićević.

Iz sredstava ekonomsko-socijalne komonente Razvojnog programa Republike Srpske tokom prethodnog perioda opštini Teslić je odobreno oko 4,1 milion KM.

Najvažniji projekti u okviru ove komponente su izgradnja sportske dvorane, sala za fizičko vaspitanje u osnovnim školama “Ivo Andrić” i “Stevan Dušanić”, te adaptacija školske zgrade Osnovne škole “Ivo Andrić”.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida na području opštine Teslić, Vlada je uložila oko 4,5 miliona KM. Zahvaljujući tim sredstvima, stambeno su zbrinute 363 porodice, od čega 60 porodica izgradnjom stanova, a nepovratna novčana sredstva dobile su 303 porodice.

U projekte zapošljavanja od 2007. godine uloženo je oko 1,5 miliona KM, a zaposleno oko 400 lica.

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje lica sa invaliditetom od 2006. godine zaposleno je njih 16, što je Fond finansirao sa oko 40.000 KM.

Vlada Republike Srpske je za socijalno zbrinjavanje radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla izdvojila oko 1,7 miliona KM, a zbrinuto je 1.236 radnika iz tri preduzeća.

Kao pomoć nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, kroz Fond solidarnosti poplavljenom stanovništvu i poljoprivrednicima, te budžetu opštine Teslić, upućena je pomoć u iznosu od oko 150.000 KM.

Vlada Reppublike Srpske je u opštini Teslić uložila znatna sredstva i u oblast poljoprivrede. Od 2006. godine kroz razne projekte, među kojima su i podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, uložila je oko 21,2 miliona KM.

Nije izostala ni podrška privredi, a od 2006. godine u te svrhe izdvojeno je oko 7,5 miliona KM, prije svega za podsticaj izvozno orijentisanim preduzećima i za podsticaj zapošljavanju, navodi se u saopštenju.

U izgradnju, rekonstrukciju i opremanje školskih objekata u Tesliću od 2006. godine izdvojeno je oko 2,3 miliona KM.

Kada je riječ o investicijama u energetici, na području ove lokalne zajednice izgrađeno je šest malih hidroelektrana vrijednosti od oko pet miliona KM.

Vlada Republike Srpske u opštini Teslić kontinuirano ulaže i u rekonstrukciju zdravstvenih ustanova i adaptaciju ambulanti porodične medicine, te nabavku medicinske opreme, a u tu svrhu od 2006. godine uloženo je oko 750.000 KM.

Za realizaciju programa rekonstrukcije, rehabilitacije i izgradnje magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva na području opštine Teslić izdvojeno je oko 7,2 miliona KM.

Od 2006. godine izdvojeno je više od 4,3 miliona KM za projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka i alternativnog smještaja za izbjegla i raseljena lica u opštini Teslić.

Vlada Republike Srpske nastaviće i u narednom periodu da pomaže realizaciju različitih infrastrukturnih projekata od značaja za građane opštine Teslić, kao i razvojne projekte u drugim opštinama i gradovima u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske, navodi se u saopštenju, čvrsto je opredijeljena za ravnomjeran razvoj svih krajeva Republike Srpske i jednako odgovorno odnosi se prema razvoju svih lokalnih zajednica.

(Srna)

DODIK SA VUČIĆEM: Srbija će slijediti stav RS o Dejtonskom sporazumu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Dejtonskog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH. “Republika Srpska nema namjeru razgovarati o bilo čemu osim o povratku na izvorni Dejtonski sporazum i ustavne nadležnosti”, rekao je Dodik

VANDALIZAM: Išaran tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel

Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na meti vandala, koji su ga išarali, navedeno je na Facebook stranici Grada Banjaluka. “I ovim putem, pozivamo sugrađane da zajedno čuvamo javnu imovinu, u ovom slučaju – kulturno-istorijski spomenik koji je jedan od simbola Banjeluke”, navedeno je u objavi. Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na

SARAJLIJA UHAPŠEN ZBOG DŽEPARENJA Osumnjičen za više od 20 krađa novčanika u Banjaluci

Banjalučka policija uhapsila je danas Harisa Bajrovića (43) iz Sarajeva osumnjičenog za više od 20 krađa novčanika na području Banjaluke. Nakon hapšenja Bajrović je sproveden na kriminalističku obradu. Srpskainfo saznaje da je Bajrović suočen sa neoborivim dokazima za sada priznao više od 20 krađa novčanika u periodu od 2018. godine do danas, te da bi

BANSKI DVOR: Promocija monografije o vjerskim objektima nacionalnih manjina u BiH

Monografija ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini’’ čiji je suizdavač Univerzitet u Banjaluci, održaće se u Vijećnici Kulturnog centra ,,Banski dvor’’, 24. januara sa početkom u 20 časova. – Monografija se bavi istraživanjem sakralne arhitekture nacionalnih manjina kao najznačajnijem materijalnom tragu njihovog vjekovnog boravka u BiH. S obzirom na složenost teme i prisustvo

Na proljeće gradnja fudbalskog terena kod „Delte“

Gradnja fudbalskog igrališta sa vještačkom travom, koja će riješiti problem gradskih klubova sa nedostatkom adekvatnog mjesta za treninge, počeće na proljeće. Za prvu fazu ovog posla, već je izabran izvođač radova, za koje će iz budžeta biti izdvojeno oko 200.000 KM. – Riječ je o prvoj fazi radova na gradnji novog savremenog fudbalskog terena sa

VIJEĆE USTAVNOG SUDA RS: Zakon o uzurpacijama nije povrijedio vitalne interese Bošnjaka i Hrvata

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske je, u skladu sa Ustavom i Zakonom utvrđenim nadležnostima, utvrdilo da Zakonom o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 28. novembra 2019. godine, nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog i hrvatskog naroda. – Vijeće je svoj stav o