Magazin 24.09.2020.

U ORGANIZACIJI UKRS: Petak i subota u znaku Međunarodnih književnih susreta u Banskom dvoru

ČITANJE: 2 minute

Međunarodni književni susreti “Banjaluka 2020” u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske biće otvoreni u petak s početkom u 20 časova, u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

Za razliku od prethodnih izdanja Međunarodnih književnih susreta, na kojima je do sada učestvovalo više od 50 istaknutih pisaca iz svijeta, kao i mnogi pisci iz Srbije, srpske dijaspore i Republike Srpske, ove godine zbog nemogućnosti dolaska većine predviđenih učesnika, pisaca iz inostranstva, na svečanoj ceremoniji otvaranja, učešće putem video-linka uzeće ugledni pisci Vjačeslav Kuprijanov iz Rusije, Džon Tejlor iz Amerike, Đorđo Lingvaglosa iz Italije, te Elka Njagolova iz Bugarske, prenose Nezavisne.

Posjetioci će imati priliku da uživo čuju domaće književnike, među kojima su Predrag Bjelošević, koji će uputiti pozdravnu riječ, Željka Avrić, Dušan Savić, Senahid Nezirović, Goran Vračar. Svoje prozne i poetske redove govoriće i Nedeljko Zelenović, Jelina Đurković, Radmila Đokić, Milad Obrenović, Rado Dimitrijević, Aćim Todorović, Saša Knežević, Mihajlo Orlović, Miladin Berić, Jelena Glišić, Vid Vukelić, Zlatko Jurić, Enea Hotić, Milan Rakulj, Jovanka Stojčinović Nikolić, Rada Janjušić, Mirko Vuković, Dobroslav Ćuk, Zdravka Babić, Radmilo Radovanović, Radomir Jokić, Vojin Ostojić i Milutin Savčić.

Pjesničku poruku mira, koja se svake godine sa susreta šalje u svijet, ove godine je u ime učesnika i organizatora napisao istaknuti srpski pisac Ranko Risojević, koji će je na svečanom otvaranju i pročitati.

U radnom dijelu susreta pisci iz Austrije, Srbije, Federacije BiH i Republike Srpske će razgovarati o ulozi pisca danas u društvu, a na sjednici Skupštine Udruženja književnika RS, koja će se održati u subotu od 11 časova u Banskom dvoru, biće upriličen i prijem novih članova u UK RS.

(SB/banjaluka.net)