Biznis 02.09.2015.

U RS još ništa od smanjenja cijene goriva

ČITANJE: 2 minute

Gorivo

Iako cijena nafte na svjetskom tržištu nastavlja da pada, vozači u RS još ne osjećaju taj efekat u svojim džepovima.

Uprkos najavama datim još prije 20-tak dana, da će uskoro točiti jeftinije gorivo- cijene na većini pumpi u Srpskoj skoro su nepromijenjene. Pojedini distributeri snizili su cijenu po litru za 2 do 3 feninga, ali vozačima je to slaba vajda.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima poručuju da smo, uprkos tome i dalje najjeftiniji u regionu. Do dodatnog pojeftinjanja će doći, ali kažu, vozači će morati još malo da se strpe.

– Imali ste priku da vidite da su vršene određene korekcije i biće ih još u zavisnosti koliko je koji distributer u prethodnom peridu snizio cijenu- kaže predsjedavajući iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima.

U Pokretu potrošača napravili su svoju analizu – ništa se kažu nije promijenilo.

Cijena bezolovnog benzina bi, po toj računici trebalo da bude do 1,73 ali na pumpama je i 20 feninga skuplji. Kako se radi o slobodnom tržištu to je dozvoljeno,pa uprkos svjetskom pojeftinjenju, domaći prodavci drže cijenu i tako, smatra Dragovan Petrović, dobro zarađuju.

– Činjenica je da kad skoči cijena na svjetskim berzama brzo dižu cijene, tvrdeći da imaju zalihe, a kad ide dole, tvrde da nemaju zalihe i ne mogu brzo da idu dole- kaže Petrović.

Radi se smatra Petrović o prećutnom monopolu, koji odgovara distributerima.

Taj monopol se, kaže ne može razbiti jer se ne radi o poremećaju na tržištu.

Isto poručuje i premijerka Željka Cvijanović.

– Ne možemo ništa učiniti jer je slobodno tržiše i pravila ne diktira Vlada. Možemo samo reagovati na cijenu, a sve ostalo je prepušteno tržišnoj utakmici- kaže premijerka Cvijanović.

Tom logikom, Zakon o regulisanju cijena koji je usvojen još 2009. godine vozačima je beskoristan.

Zakon predviđa neposrednu kontrolu cijena radi spriječavanja monopolskog formiranja cijena – što u ovom slučaju, tvrde nadležni nije slučaj.

Zbog toga se vozači, bez obzira na svjetske cijene nafte, mogu nadati samo dobroj volji domaćih distributera.

(ATV)