Vijesti 22.10.2015.

U Sloveniju stigao do sada najveći izbjeglički talas

ČITANJE: 2 minute
izbjeglice slovenija
Na slovenačko-hrvatsku granicu tokom noći i jutra došlo je 12.600 ljudi, što je do sada najveći izbjeglički talas, dok je odlazak onih koji se u Sloveniji već nalaze u izbjegličkim centrima prema Austriji manji od priliva, podaci su slovenačke policije.

Najviše migranata došlo je blizu graničnog prelaza Harmica – Rigonce, dok je njih 700 prešlo u Sloveniju kod graničnog prelaza Zavrč – Dubrava Križovljanska, gdje su bili dovezeni autobusima, a taj granični prelaz sada je zatvoren, prenose slovenački mediji.

Procjenjuje se da je između dvije i tri hiljade ljudi prešlo ili prelazi zelenu granicu kod graničnog prelaza Harmica – Rigonci.

Oni su na granicu došli oko 4.00 časa ujutro, a zbog velikog broja migranata ponegdje dolazi do smetnji u željezničkom i drumskom saobraćaju, saopštila je Policijska uprava Novo Mesto.

Slovenija o dolasku do sada najveće grupe izbjeglica na zelenu granicu nije bila obaviještena, tvrde u policiji.

Migranti su granicu prešli pješke i za sada ostaju na tom području, dok će kasnije biti upućeni na Šentilj. Prelaz Harmica – Rigonce zatvoren je za saobraćaj.

Željeznički saobraćaj između Slovenije i Hrvatske i dalje je u prekidu, dok je saobraćaj na liniji Maribor – Špilfeld koji je neko vrijeme zbog imigranata bio prekinut sada opet uspostavljen, ali su mogući novi prekidi.

Austrijski prihvatni kapaciteti gotovo su popunjeni, ali Austrija najavljuje da će ih povećati, pa se prihvat imigranata iz Slovenije do daljeg nastavlja.

Većina imigranata koji dođu u Sloveniju iz Hrvatske prevozi se vozovima i autobusima u Šentilj, gdje je ujutro bilo u šatorima oko 1.800 izbjeglica.

U jutarnjim je časovima u najvećem izbjegličkom centru u austrijskoj pokrajini Štajerskoj bilo je više od 2.000 ljudi, pa tamo namjeravaju postaviti dva nova šatora, a očekuje se i otvaranje novih prihvatnih centara, jer dolazak imigranata iz Slovenije ne jenjava, piše mariborski list “Večer”.

Sloveniju će danas u vezi s izbjegličkom krizom posjetiti evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar ponovila je sinoć da vjeruje da će Austrija uskoro obustaviti primanje imigranata iz Slovenije, te da Ljubljana u zaštiti granice prema Hrvatskoj očekuje pomoć policija drugih država šengenskog prostora.

Više od 214.000 izbjeglica prošlo je kroz Hrvatsku od početka izbjegličke krize. Iz Srbije dolaze u jedini prihvatni centar Opatovac, a putovanje prema Zapadu nastavljaju preko Slovenije.

Kad uskoro temperatura padne za još nekoliko stepeni, Opatovac će biti neadekvatan za prihvat izbjeglica, pa i nakratko. Zato se ubrzano uređuje zimski kamp u Slavonskom Brodu, navode mediji.

(Agencije)