Vijesti 30.10.2015.

U Srbiji skoro 300 beba godišnje ide na odvikavanje od droge!

ČITANJE: 1 minuta
beba place
Ova djeca odmah poslije prvog udaha proživljavaju apstinencijalnu krizu sličnoj onoj kroz koju prolaze dugogodišnji narkomani, i moraju da prođu kroz mukotrpan proces detoksikacije, koji se sastoji od ubrizgavanja jakih protivotrova koji se daju direktno u venu!

Najviše ovakvih beba rodi se u Beogradu, a od početka godine u Novom Sadu rođene su 24 ovakve bebe, dok ih je u Nišu svjetlost dana ugledalo 30. Direktor Kliničkog centra u Nišu dr Zoran Radovanović kaže za Informer da su ove majke često u jakoj depresiji, a neke od njih su spremne i da prodaju sopstveno dijete kako bi nastavile da uzimaju drogu!

Specijalista pedijatrije Dečje bolnice u Tiršovoj Saša Milićević kaže da je u Srbiji svake godine sve više beba koje se rađaju sa apstinencijalnim šokom.

– Bebe čije su majke koristile drogu za vrijeme trudnoće se obično rađaju prijevremeno, dezorijentisane su i sa usporenim vitalnim funkcijama. One odmah idu u inkubator. Manje spavaju, znoje se, uznemirene su… Kada se utvrdi da novorođenče ima apstinencijalni šok, odmah se kreće sa terapijom za čišćenje organizma, koja traje dvije nedjelje i podrazumjeva svakodnevnu infuziju- ističe Milićević.

Ginekolog u GAK “Narodni front” u Beogradu Bojan Vasić kaže da se dešava da su neke od njihovih pacijentkinja pod uticajem psihoaktivnih supstanci i za vrijeme samog porođaja!

(Informer)