U Srbiju za noć ušlo 7.000 novih izbjeglica

Migranti

Najmanje 7.000 izbjeglica – muškaraca, žena i djece, ušlo je tokom noći sa subote na nedjelju iz Makedonije u južnu Srbiju, saopštio je Visoki komesarijat za izbeglice UN (UNHCR), navodeći da se dolazak mnogo više migranata tek očekuje.

UNHCR ističe da je od makedonske vlade dobio uvjerenja da će “granica biti otvorena za izbjeglice koje bježe od sukoba u zemljama iz kojih potiču”.

Na srpskoj strani granice, UNHCR sarađuje s lokalnim vlastima i humanitarnim organizacijama kako bi obezbjedio smještaj i hranu za one koji pristižu, ali je potrebno još sredstava, uključujući “pokrivače, ćebad, šatore i prostor za smeštaj”, dodaje se u saopštenju, prenio je AFP.

Istovremeno, Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC), pozvala je na “veću podršku desetinama hiljada ugroženih migranata koji ulaze u Evropu preko Zapadnog Balkana”.

– Neophodan je viši nivo saradnje i zajedničkog napora, kako bi se podmirile humanitarne potrebe ugroženih- navodi IFRC u saopštenju.

(Agencije)

 

NIŠTA OD BESPLATNIH VRTIĆA Banjaluka neće slijediti primjer iz Novog Sada

Novi Sad od iduće godine potpuno će finansirati boravak djece u obdaništima. Iako se Banjaluka u mnogim stvarima ugleda na ovaj prijateljski grad, istu ideju ipak ne namjeravaju sprovesti. Roditelji širom regiona pozdravili su najavu iz Novog Sada da će za 16.500 njihovih mališana boravak u vrtićima biti besplatan, i to, kako je rečeno, kao

POTVRDA: Pronađeno beživotno tijelo pripada nestalom Banjalučaninu

Beživotno tijelo koje je večeras pronađeno u jednoj kući je Banjalučanin Igor Aksentijević, saznaje Srpskainfo. Njegovo sklupčano tijelo je pronašla majka preminulog, nakon nekoliko dana traganja po gradu. “Bitno mi je samo da sam ga pronašla”– kratko je izjavila za Srpskainfo majka pokojnog Aksentijevića. Aksentijević je, kako saznajemo, ranije hapšen zbog droge. U nastavku istrage

DODIK: Najniža plata 520 KM, nema dodatnog smanjivanja zbog bolovanja

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, najavio je danas u Banjaluci da će najniža plata u RS u narednoj godine biti 520 KM. Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao i da se neće dodatno smanjivati plate za vrijeme bolovanja u Republici Srpskoj. “Potkrala se greška u dokumentu programa ekonomskih reformi i to je izbrisano. Ljudi