Vijesti 07.09.2015.

U srijedu o problemu izvoza mlijeka iz RS

ČITANJE: 1 minuta
mlijeko

Nadležne sekcije evropskog Stalnog odbora za lanac ishrane i zdravlje životinja održaće u srijedu, 9. septembra, u Briselu sastanak o problemu izvoza mlijeka iz BiH u EU, potvrdio je direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

-Sastanku će prisustvovati članice nadležnog evropskog komiteta. Na tom sastanku se odluka donosi prostom većinom i niko nema pravo veta. Očekujem da ćemo odmah nakon sastanka dobiti informaciju o odluci koju donesu- rekao je Kalaba.

On je napomenuo da neće biti potrebno objavljivati tu odluku, već će se, po automatizmu, vratiti ranije odobrena lista mljekara u BiH koji mogu izvoziti proizvode u EU.

Kalaba je istakao da očekuje pozitivan ishod sastanka kako bi mljekari iz BiH mogli bez ikakvih smetnji izvoziti svoje proizvode u EU, odnosno da će biti odbačeni prigovori hrvatske strane.

Evropska komisija suspendovala je proceduru za uključivanje na novu listu proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, koju je dostavila BiH, iako je Hrvatska uložila žalbu nakon isteka roka za njeno podnošenje.

(Agencije)