Vijesti 18.09.2015.

U Srpskoj 385 registrovanih zavisnika

ČITANJE: 3 minute
ovisnost
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas u Banjaluci da je, prema posljednjim podacima, u Srpskoj registrovano 385 zavisnika, od kojih je 88 odsto zavisno od heroina.

Bogdanić je naveo da je, nakon heroina, druga najčešće korištena droga u Republici Srpskoj kanabis, ali da je značajan i broj zavisnika o alkoholu i duvanu, posebno među mladima.

– Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite će u narednom periodu obezbijediti sredstva kako bi kroz razne oblike prevencija ovi podaci bili mnogo povoljniji- rekao je Bogdanić novinarima nakon početka Drugog simpozijuma o bolestima zavisnosti sa međunarodnim učešćem, koji se danas i sutra održava u Banjaluci.

Bogdanić je podsjetio da Srpska ima dobro razvijenu mrežu centara za mentalno zdravlje, te da bi bilo dobro da se formira što više klubova liječenih zavisnika, koji bi bili podrška onima koji treba da prevaziđu problem.

Načelnik Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Nera Zivlak-Radulović izjavila je da u Srpskoj prednjači zavisnost od alkohola, dok u zavisnosti od opijata Srpska ima nisku prevalencu u odnosu na Evropu i svijet.

– Problem je što se zavisnost od alkohola gleda kao društveno prihvatljivo ponašanje, manje joj se posvećuje pažnje. Kada je riječ u pitanju hospitalizacija zavisnika, jedina adresa je Odjeljenje za bolesti zavisnosti Klinike za psihijatriju u Banjaluci- navela je Radulovićeva.

Ona je dodala da se nakon završenog hospitalnog tretmana, korisnici usluga upućuju na vaninstitucionalno liječenje, odnosno na rehabilitaciju i resocijalizaciju u Klub liječenih alkoholičara u Banjaluci.

– Bez nastavka vaninstitucionalnog tretmana nema ni kompletnog liječenja, odnosno ne možemo očekivati da će osoba održati apstinenciju i da se neće ponovo vratiti bolesti- poručila je Radulovićeva.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Mirko Stanetić naveo je da je Klinika za psihijatriju ovog centra najveća organizaciona jedinica tog tipa u Republici.

– Klinika je otvorenog tipa, kroz nju prolazi veliki broj bolesnika u hospitalnom ali i u ambulantnom dijelu. Koncept rada današnje otvorene psihijatrije je da pruža što je moguće više pomoći sa što manje zadržavanja u zatvorenom bolničkom prostoru- objasnio je Stanetić.

Neuropsihijatar iz Beograda Petar Nastasić istakao je da ovaj region ima jako puno uslova za razvoj bolesti zavisnosti i to ne samo po broju nego i po vrstama.

– Osim onih koje se zasnivaju na upotrebi psihoaktivnih supstanci i na intoksikaciji organizma, postoje bihevioralne bolesti zavisnosti koje su bolesti ponašanja, sa poremećajem u centralnom nervnom sistemu i na te bolesti se sve više mora djelovati- naglasio je Nastasić.

Tema Drugog simpozijuma o bolestima zavisnosti je “Aktuelnosti i savremeni pristupi u tretmanu bolesti zavisnosti i komorbidnih oboljenja u regionu”, a učesnici su stručnjaci iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske i BiH.

Organizator simpozijuma je Udruženje alkohologa i drugih stručnjaka za bolesti zavisnosti BiH, Klinika za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Udruženje psihijatara BiH, a suorganizatori su Udruženje psihijatara Republike Srpske, Udruženje mladih psihijatara i specijalizanata psihijatrije BiH i Klub liječenih alkoholičara Banjaluka.

(Agencije)