Vijesti 03.01.2023.

U Srpskoj prestale da važe stare zdravstvene knjižice, nove preuzelo 840.000 osiguranika

ČITANJE: 1 minuta

U svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj od prvog januara ove godine prestale su da važe stare zdravstvene knjižice.

Svi građani koji u narednom periodu budu koristili zdravstvene usluge, moraju da imaju nove elektronske.

U Republici Srpskoj do sada je elektronsku karticu preuzelo više od 840.000 osiguranih lica.

Јoš prije dvije godine Fond zdravstvenog osiguranja pokrenuo je proceduru izrade novih elektronskih zdravstvenih knjižica.

U zdravstvenim ustanovama zaživjele su tek sa početkom 2022.godine.

Elektronske knjižice izrađene su s ciljem da pacijent bude lakše indentifikovan u Integrisani zdravstveni informacioni sistem i da se na osnovu toga ostvari pristup zdravstvenom kartonu pacijenta. Sa primjenom novih knjižica sistem će lakše i nesmetano moći da funkcioniše.

– U slučaju da zdravsatvena knjižica nije gotova pacijentu se daje jedna potvrda koju on koristi u zdravstvenim ustanovama. Imamo dosta pitanja i kada je riječ o promjeni ličnih podataka, takođe i oni imaju mogućnost za promjenu kartice – navela je Darija Filipović Ostojić, portparolka Fonda zdravstvenog osiguranja.

U Republici Srpskoj do sada je elektronski knjižicu preuzelo 84 odsto stanovništva. Građani koji je već koriste kažu da im je olakšala dobijanje zdravstvene ustanove.

U potpunosti je zaživio Integrisani zdravstveni sistem. Implementiran je u svim zdravstvenim ustanova. Ljekarima je omogućio uvid u istoriju liječenja pacijenta.

– Ovaj program pruža mogućnosti ali zahtijeva i dorade da bi bio upotrebljiv za zdravstvene radnike ali i pacijentima na korist – navela je Milijana Mrđa, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja u Banjaluci.

Integrisanom zdravstvenom sistemu. Ako niste do sada zamijenili staru knjižicu i dalje imate pravo da podnesete zahtjev za dobijanje nove elektronske, prenosi RTRS.

(SB)