Magazin 12.06.2024.

U susret Spasovdanu: Večeras bogat kulturno-umjetnički program, gost večeri Srbski pravoslavni pojci

ČITANJE: 2 minute

Bogatim kulturno-umjetničkim programom, Banja Luka će obilježiti krsnu slavu grada – Vaznesenje Gospodnje Spasovdan.

Uoči Spasovdana, večeras, 12. juna od 20.00 časova u porti Hrama Hrista Spasitelja biće održan tradicionalni kulturno–umjetnički program pod nazivom „U susret Spasovdanu“, u okviru kojeg će, između ostalog, uz SPD „Jedinstvo“ nastupiti i gosti večeri – Srbski pravoslavni pojci iz Beograda. Učesnici ovog programa su i: Gudački kvartet Akademije umjetnosti Banja Luka, Predrag Bjelošević, Radovan Ivanović, Folklorni ansambl i narodni orkestar ANIP „Veselin Masleša“ Banja Luka, Pjevačka grupa smjera za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Banja Luka, i dr.

U slučaju kiše, ovaj kulturno-umjetnički program biće održan u Banskom dvoru.

Prije ovog programa, u 19.00 časova u Banskom dvoru biće otvorena izložba slika „Čuvari vjere“ autora Perice Ivanovića, a sugrađani će moći prisustvovati i prazničnom večernjem bogoslužu u Hramu Hrista Spasitelja (u 18.00 časova).

U četvrtak, na dan slave – u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 9.00 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama (u 11.00 časova).

U 19.00 časova u porti Hrama Hrista Spasitelja biće održana revija pod nazivom „Umjetnost plavih niti“ u organizaciji Udruženja žena „Duga“.

Takođe, i ove godine uz prigodno posluženje za sugrađane, 13. juna u večernjim časovima – od 19.30 časova u tzv. Parkiću biće priređen poseban program pod nazivom „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“.

Imajući u vidu da je slava vijekovna tradicija srpskog naroda, a da su Banjalučani  nadaleko poznati kao dobri domaćini, tokom večeri će biti proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije.

U duhu tradicije obilježavanje Spasovdana biće nastavljeno i u petak, 14. juna  na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje vas od 19.00 časova očekuje i koncert Škole gusala „Sandić“ (u slučaju kiše, koncert će biti održan u Banskom dvoru).

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježiće zajedno – Grad Banja Luka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka.