U toku Festival pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci

Kad dječja graja i radoznali pogledi željni novih saznanja ispune Dječije pozorište RS i danima ostaju u istom, jasno je da je u toku Međunarodni festival pozorišta za djecu “Banjaluka 2019”, koji se ove godine održava 18. put.

Nakon svečanog otvaranja u subotu veče i izvođenja predstave “Izvini, mama” Dečijeg pozorišta iz Subotice, program je nastavljen i juče zanimljivim komadima, koji su probudili dječju maštu, ali i zabavili ih.

U dva termina, od 10 i od 12 časova, danas je izvođena predstava “Kaštanka”, koja je rađena u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar iz Hrvatske. Glumci Sara Lustig, Irena Bausović-Tomljanović, Goran Vučko i Diminik Karakašić dočarali su univerzalnu priču o ljubavi, odanosti i odgovornosti.

Vjera Vidov, režiserka komada, kazala je da Čehov, po čijem je tekstu predstava rađena, prikazuje ljudske slabosti iz vizure čovjekovog najboljeg prijatelja – psa.

“Kroz oči kujice Kaštanke ljudski svijet se nazire u svoj svojoj bijedi i slabostima, ali pas ne osuđuje. Pas se vodi svojim elementarnim nagonima. Trebaju mu hrana i toplina, ali i ljubav. Upravo zato što posmatra ljude kroz prizmu potrage za ljubavlju, ova predstava nas dovodi do pitanja koliko je čovjek sposoban da pruži ljubav i kakvim se sve izgovorima služi kada je njegova ljubav manjkava”, navela je Vidova.

Mališani su danas imali priliku da uživaju i u komadu “Tursko ostrvo” Pozorišta “Tjatr” iz Nitre u Slovačkoj, koja je izvedena na maloj sceni DP RS. Predstava je nastala po narodnom lutkarskom tekstu, a režirao ju je Ivan Gontko.

Pozorište “Lalka” iz Varšave izvelo je danas na sceni Narodnog pozorišta RS komad “Lijepa zelena ptica” u režiji Jaroslava Kiliana. Priča govori o kralju koji želi da zna šta njegovi podanici misle, pa prerušen u lutalicu sluša priče o tri sestre. Toliko biva očaran poštenjem dama da odluči da im ispuni želje… Ali to nije kraj priče. Ispostavlja se da sreća jedne osobe može kod druge izazvati zavist.

Ljiljana Labović-Marinković, direktorica DP RS, rekla je tokom otvaranja festivala da je ponosna na ansambl Dječijeg pozorišta RS i na zaposlene, koji su uspjeli sve postići bez velike pomoći sa strane u organizacionom smislu.

“Čitajući knjige više ćemo zavoljeti teatar, bolje ćemo razumjeti svijet u kojem živimo i bićemo bolji ljudi”, rekla je Labović-Marinkovićeva, ističući da je pod krovom ove pozorišne kuće iščitano mnogo knjiga.

Festival je otvorila Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, koja je istakla da ova manifestacija ima sve komponente koje doprinose razvoju kulturnog identiteta, očuvanju tradicije, podsticanju znanja i kreativnosti. U popodnevnim časovima trebalo bi da bude izvedena i predstava “Djevojčica sa šibicama” Mini teatra iz Ljubljane.

Sutrašnji program

12 h “Zamrznute pjesme”

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Hrvatska

(Dječije pozorište RS, velika scena)

19 h “Palčica”

Pozorište “Pas lutalica” Sankt Peterburg, Rusija

(Dječije pozorište RS, velika scena)

(Nezavisne)

PREDSTAVNIČKI DOM BIH: Usvojen Zakon o prestanku mandata VSTS-a, Mektić predlagač

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojio je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u sadašnjem sastavu, čiji je predlagač Dragan Mektić. Za su glasala 24 zastupnika, protiv je bilo 11, dok suzdržanih glasača nije bilo. Ovaj zakon sada ide u Dom naroda

ZBOG NASTUPA SPORNOG IGRAČA: Borac će se žaliti na odluku o rezultatu meča sa Gračanicom

Rukometni klub Borac m:tel uputiće žalbu na odluku da meč osmog kola Premijer lige protiv Gračanice (21:24) bude registrovan postignutim rezultatom. Ovo je rekao direktor Banjalučana Vladimir Branković poslije konačne odluke komesara Srđana Jovića koji je objasnio da baš ovako nalaže član 93. Propozicija takmičenja Premijer lige. Da podsjetimo, na pomenutoj utakmici sporan je bio

PREMIJERA: Predstava “Sirano de Beržerak” u Dječjem pozorištu RS

Predstava “Sirano de Beržerak” koju je po tekstu Igora Bojovića režirao Jug Radivojević biće premijerno izvedena sutra u 19 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Naslovnu ulogu, Sirana de Beržeraka, igra Aleksandar Blanić, a Princezu Roksanu igra Ana Anđelić. Grofa de Plisa tumači Đorđe Janković, Madmoazelu Šizelu Aleksandra Spasojević a Lepog Kristijana Dragan Vučić. Kadete

LUKAČ: Saradnja MUP-a i EUFOR-a zadovoljavajuća

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i komandant EUFOR-a Rajnhard Trišak ocijenili su danas da je zadovoljavajuća dosadašnja saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ i EUFOR-a i izrazili nadu da će takva biti i dalje. Iz MUP-a Republike Srpske saopšteno je da je na sastanku u Banjaluci bilo riječi o stanju bezbjednosti u Republici Srpskoj,

21. KOLO PREMIJER LIGE: FK Borac dočekuje FK Sarajevo

Utakmica 21. kola BHT Premijer Lige BiH igra se u subotu, 29. februara, od 16:30 časova na Gradskom stadionu Banja Luka. FK Borac dočekuje ekipu FK Sarajevo na domaćem terenu, pred banjalučkom publikom. Crveno plavi tim očekuje svoje navijače 29. februara u 16:30 časova, na našem terenu, na Gradskom stadionu. Navijajmo za Borčevu prednost i