U toku Festival pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci

Kad dječja graja i radoznali pogledi željni novih saznanja ispune Dječije pozorište RS i danima ostaju u istom, jasno je da je u toku Međunarodni festival pozorišta za djecu “Banjaluka 2019”, koji se ove godine održava 18. put.

Nakon svečanog otvaranja u subotu veče i izvođenja predstave “Izvini, mama” Dečijeg pozorišta iz Subotice, program je nastavljen i juče zanimljivim komadima, koji su probudili dječju maštu, ali i zabavili ih.

U dva termina, od 10 i od 12 časova, danas je izvođena predstava “Kaštanka”, koja je rađena u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar iz Hrvatske. Glumci Sara Lustig, Irena Bausović-Tomljanović, Goran Vučko i Diminik Karakašić dočarali su univerzalnu priču o ljubavi, odanosti i odgovornosti.

Vjera Vidov, režiserka komada, kazala je da Čehov, po čijem je tekstu predstava rađena, prikazuje ljudske slabosti iz vizure čovjekovog najboljeg prijatelja – psa.

“Kroz oči kujice Kaštanke ljudski svijet se nazire u svoj svojoj bijedi i slabostima, ali pas ne osuđuje. Pas se vodi svojim elementarnim nagonima. Trebaju mu hrana i toplina, ali i ljubav. Upravo zato što posmatra ljude kroz prizmu potrage za ljubavlju, ova predstava nas dovodi do pitanja koliko je čovjek sposoban da pruži ljubav i kakvim se sve izgovorima služi kada je njegova ljubav manjkava”, navela je Vidova.

Mališani su danas imali priliku da uživaju i u komadu “Tursko ostrvo” Pozorišta “Tjatr” iz Nitre u Slovačkoj, koja je izvedena na maloj sceni DP RS. Predstava je nastala po narodnom lutkarskom tekstu, a režirao ju je Ivan Gontko.

Pozorište “Lalka” iz Varšave izvelo je danas na sceni Narodnog pozorišta RS komad “Lijepa zelena ptica” u režiji Jaroslava Kiliana. Priča govori o kralju koji želi da zna šta njegovi podanici misle, pa prerušen u lutalicu sluša priče o tri sestre. Toliko biva očaran poštenjem dama da odluči da im ispuni želje… Ali to nije kraj priče. Ispostavlja se da sreća jedne osobe može kod druge izazvati zavist.

Ljiljana Labović-Marinković, direktorica DP RS, rekla je tokom otvaranja festivala da je ponosna na ansambl Dječijeg pozorišta RS i na zaposlene, koji su uspjeli sve postići bez velike pomoći sa strane u organizacionom smislu.

“Čitajući knjige više ćemo zavoljeti teatar, bolje ćemo razumjeti svijet u kojem živimo i bićemo bolji ljudi”, rekla je Labović-Marinkovićeva, ističući da je pod krovom ove pozorišne kuće iščitano mnogo knjiga.

Festival je otvorila Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, koja je istakla da ova manifestacija ima sve komponente koje doprinose razvoju kulturnog identiteta, očuvanju tradicije, podsticanju znanja i kreativnosti. U popodnevnim časovima trebalo bi da bude izvedena i predstava “Djevojčica sa šibicama” Mini teatra iz Ljubljane.

Sutrašnji program

12 h “Zamrznute pjesme”

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Hrvatska

(Dječije pozorište RS, velika scena)

19 h “Palčica”

Pozorište “Pas lutalica” Sankt Peterburg, Rusija

(Dječije pozorište RS, velika scena)

(Nezavisne)

KORONA VIRUS ZOVE NA OPREZ: Mobilni telefoni upozoriće građane ako se nađu blizu zaražene osobe

Mobilni telefoni upozoravaće ubuduće Italijane ukoliko se nađu blizu osobe zaražene virusom korona. Italijanska Vlada pokrenula je aplikaciju “imuni” (Immuni) za pametne telefone, koja šalje građanima poruke ako su u blizini zaražene osobe.  Aplikacija je dostupna za besplatno preuzimanje, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, a prenijeli italijanski mediji. Kako je navedeno, aplikacija će biti aktivirana 8.

Dostupniji podaci o deficitarnim zanimanjima u Republici Srpskoj

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske unaprijedilo je android aplikaciju “Vodič kroz zanimanja” sadržajima o svim deficitarnim zanimanjima na nivou jedinica lokalne samouprave, odnosno srednjih škola koje ih upisuju, radi još bolje dostupnosti svih podataka o tim zanimanjima i pogodnostima za učenike koji se ove godine opredijele da ih upišu. – Aplikacija `Vodič kroz zanimanja`

SUKOB MIŠLJENJA: Dok jedni doktori tvrde da je korona oslabila, drugi to negiraju

Dva italijanska doktora – Alberto Zangrilo, koji se nalazi na čelu bolnice “San Rafaelo” u Milanu, i Mateo Baseti, rukovodilac Klinike za infektivne bolesti “San Martino” u Đenovi, tvrde da korona mutira i da se pretvorila u sopstvenu sjenku, odnosno da je mnogo manje opasna, nego početkom pandemije. Profesor Zangrilo u intervjuu za televiziju RAI

SIPA istražuje prijetnje Tadićevoj

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je, zajedno s drugim nadležnim institucijama i policijskim agencijama, uključena u istragu povodom prijetnji upućenih glavnoj tužiteljki Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordani Tadić i njenoj porodici. “Državna agencija za istrage i zaštitu preduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju otkrivanja počinilaca tog djela”, kazao je

Grčka usvojila nove mjere za ponašanje na plažama

Grčka vlada usvojila je danas nove mjere ponašanja na plažama, a neke od njih podrazumijevaju da je na plažama dozvoljeno 40 kupača na 1.000 kvadratnih metara, kao i da minimalan razmak između suncobrana može da bude četiri metra, odnosno jedan metar između dvije sjenke njihovih oboda. Te mjere usaglasili su ministri razvoja, civilne zaštite, prava

Poreska uprava RS obradila sve do sada pristigle potpune zahtjeve za isplate za april

Podnosite potpune zahtjeve da posao što prije privedemo kraju Poreska uprava Republike Srpske obradila je sve do sada pristigle potpune zahtjeve poreskih obveznika, kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestajali sa radom u aprilu, za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu najnižu platu. Naime, zaključno sa današnjim danom, Poreska

VELIKI PAD CIJENA: Najskuplji apartman u Hrvatskoj sada košta kao najjeftiniji prošle godine

Cijene iznajmljivanja apartmana i kuća za odmor na hrvatskoj obali Jadrana drastično su niže u odnosu na prošlu godinu, ali je potražnja još uvijek skromna, prenosi portal Indeks. Koliko je prošle godine u predsezoni koštao najam najjeftinijeg apartmana na Jadranu – 40 evra, toliko ove godine košta najam najskupljeg, piše portal Indeks. Cijene apartmana 2019.