Biznis 22.08.2020.

UBLAŽAVANJE POSLJEDICA EPIDEMIJE: Moguć produžetak moratorijuma na kredite do kraja godine

ČITANJE: 1 minuta

Agencija za bankarstvo RS priprema izmjene postojećih pravilnika kako bi građanima i pravnim licima u Srpskoj bio produžen moratorijum na kredite, čime sve izvjesnije postoju pretpostavke da će banke u Srpskoj najvjerovatnije moratorijum na otplatu kredita građanima i privrednicima nakon 31. avgusta produžiti do kraja godine, saznaje “Glas Srpske”.

Direktor NLB banke Banjaluka Radovan Bajić rekao je da bi prema informacijama kojima raspolaže moratorijum na otplatu kredita trebalo da bude produžen.

“Sadašnja odluka Agencije za bankarstvo o uvođenju moratorijuma na otplatu kredita važi do 31. avgusta. Oni rade na izmjenama propisa. Još nisu donijeli odluku o tome i o svemu će se na kraju oglasiti Upravni odbor Agencije za bankarstvo”, naveo je Bajić.

I u ostalim bankama u Srpskoj naveli su da imaju informaciju da Agencija za bankarstvo radi na izmjeni postojećih propisa kojima je definisano uvođenje moratorijuma, dok drugi navode da postoji mogućnost da Agencija donese potpuno novu odluku o tim pravilima.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, do kraja maja privremeni moratorijum je odobren za 5.139 fizičkih i 797 pravnih lica u ukupnom iznosu od 648,5 miliona.

Podsjećamo, uvođenje moratorijuma na otplatu kredita samo je jedna od mjera za kojom je posegnula Srpska kako bi ublažila posljedice epidemije virusa korona.

(N.S/ Banjaluka.net)