Učenici Srednjoškolskog centra Gemit Apeiron oprostili se od učeničkih klupa

Park “Petar Kočić” je bio je oaza mladosti i ljepote. Djevojke u raskošnim haljinama i mladići u svečanim odijelima nisu skidali osmijeh sa lica, srećni jer su sa završetkom srednje škole zakoračili u svijet odraslih i položili ispit zrelosti.

Bili su okruženi roditeljima, rodbinom i prijateljima. Uz muziku, pjesmu i graju sve je bilo protkano i sa mnogo emocija. Neki nisu mogli da sakriju suzu radosnicu zbog uspjeha sada već bivših srednjoškolaca.

Blicevi su sijevali sa svih strana, jer je trebalo zabilježiti ozarena lica prisutnih i nezaboravne trenutke u kojima se opraštaju od tinejdžerskih dana. Maturanti su prodefilovali Gospodskom ulicom do hotela “Bosna”, gdje su slavili do kasno u noć.

Profesor sociologije i demokratije Svjetlana Komljenović je te večeri, kao razrednik, ispratila svoju prvu generaciju maturanata.

– To je neponovljivo iskustvo, jer trebalo je izvesti na životni put 26 mladića i djevojaka – kazala je Komljenovićeva i dodala da svom bivšem odjeljenju, a i ostalim maturantima, želi sve najbolje u budućnosti.

Njen već sada bivši učenik Krstan Malbašić je rekao da ga za srednju školu vezuju lijepe uspomene te da će mu nedostajati druženje, ali i profesori.

Kazao je da je završio smjer fizioterapeutski tehničar te da planira da nastavi školovanje u istom smjeru.

– Poziv fizioterapeuta mi jednostavno odgovara, pronašao sam se u tom poslu – objasnio je Malbašić.

Prijatelji i druženje su i za medicinskog tehničara Tamaru Mitić ono po čemu će najviše pamtiti prethodne godine.

Za razliku od njenog vršnjaka, ona ima malo drugačije planove, jer svoju budućnost ne vidi u medicini.

– Planiram da se upišem na Pravni fakultet. Znam da se to u potpunosti razlikuje od onoga za šta sam se do sada školovala, ali mi ta oblast odgovara – navela je Mitićeva.

Veselje

Direktor Srednjoškolskog centra “Gemit Apeiron” Višnja Kojić rekla je da je na proslavi bilo veoma veselo.

– Igralo se i pjevalo do ranih jutarnjih časova. Sve je proteklo u najboljem redu, kako i dolikuje našim učenicima – rekla je Kojićeva.

(Glas Srpske)

Godišnjica rođenja jednog od najvećih umova u istoriji svjetske nauke

Srpski pronalazač Nikola Tesla (1856-1943), jedan od najvećih umova u istoriji svjetske nauke, posebno elektrotehnike, tvorac “novog tehničkog poretka”, čijim je izumima postavljen temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehničkog razvoja ljudskog roda u 20. vijeku, rođen je na današnji dan 1856. godine.  Tesla je pronašao obrtno magnetno polje, trofazni sistem prenosa električne energije, indukcioni motor, generator

JEDNA OSOBA PREMINULA: U kantonu Sarajevo 72 nova slučaja korona virusa

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu testirao je još 408 uzoraka na prisustvo koronavirusa, a u kantonu Sarajevu su potvrđena 72 nova slučaja. Tokom noći u izolatoriju Klinike za plućne bolesti Podhrastovi preminuo je jedan pacijent koji je bio pozitivan na COVID-19. Pacijent je odranije imao i druge bolesti. (A.M/banjaluka.net)

U BiH sa migrantima dolaze brojni bezbjednosni problemi

Posljednja akcija Federalne uprave policije u kojoj je uhapšen diler iz Sarajeva od koga su drogu kupovali mahom državljani Alžira, Maroka i Pakistana još jedna je potvrda da migranti koji dolaze u BiH sa sobom donose brojne bezbjednosne probleme i da je na neki način ponovo oživljena “balkanska ruta”, piše “Dnevni avaz”. Riječ je o

HAOS U GRČKOJ: Hiljade ljudi na ulicama (VIDEO)

Grčka policija upotrijebila je u četvrtak uveče suzavac da bi rastjerala demonstrante koji su se okupili ispred Parlamenta, kako bi izrazili nezadovoljstvo nacrtom zakona kojim se ograničavaju javne demonstracije. Rojters navodi da su se na trgu Sintagma mogli vidjeti oblaci dima, te da su na policiju bačene tri gasne bombe. Policija je odgovorila bacanjem suzavca.

RAD NA IZVORU PLIVE: Večeras otvaranje desete jubilarne likovne akademije

Ovogodišnji rad na izvoru rijeke Plive, jubilarna deseta likovna kolonija, počinje večeras svečanim otvaranjem od 20 časova. Likovna kolonija “Pliva” ove godine okupiće 14 umjetnika iz Srbije i Republike Srpske, piše “Glas Srpske”. “Uz već afirmisane stvaraoce, tu su i mladi autori koji zaslužuju pažnju i podršku, tako da se ostvaruje sinteza potvrđenog umjetničkog iskustva

NEMA NUSPOJAVA: Testiranje vakcine protiv virusa korona kod prve grupe dobrovoljaca ulazi u završnu fazi

Rusko ministarstvo odbrane i Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalei počeli su finalnu fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv virusa korona, a testiranje prve grupe dobrovoljaca kod kojih je ispitivana bezbjednost i tolerantnost vakcine, završiće se 15. jula, prenosi Tanjug. Drugoj grupi volontera kod kojih se testira efikasnost i imunogenost vakcine, biće ubrizgan drugi