Magazin 26.02.2016.

Udruženje književnika RS: Nagrada za Pavlovića i Tepavčevića

ČITANJE: 1 minuta
udruzenje knjizevnika
Nagradu Udruženja književnika Republike Srpske za knjigu objavljenu u prošloj godini žiri je dodijelio ravnopravno knjigama “Karenjina i Vronski u zadimljenoj krčmi” Ranka Pavlovića i “Grad za nezbrinutu djecu” Dragana Tepavčevića.

Predsjednik žirija Sanja Macura rekla je da su pravo učešća na konkurs za ovu nagradu imali isključivo članovi Udruženja književnika i to za prva izdanja iz oblasti poezije, proze, drame, esejistike, književne kritike i nauke o književnosti.

Ona je dodala da se na konkurs prijavilo 17 pisaca, ali da dvije kandidovane knjige nisu ispunile uslove konkursa – jedna je objavljena 2011. godine, a druga predstavlja izabrane, već objavljene priče.

-Veoma je nezgodno dodjeljivati bilo kakvu vrstu književne nagrade zato što koliko god neko književno djelo bilo književno teorijski kvalitetno, utemeljeno, dobro napisano – postoji segment književnog ukusa koji ima svaki kritičar i pisac- rekla je Macura na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Jovanka Stojčinović Nikolić očekuje da će do maja Udruženje steći uslove da uruči nagradu koja iznosi 2.000 KM. Žiri su činili Miljko Šindić, Mićo Cvijetić i Sanja Macura.

(NN)