Politika 27.10.2017.

Udruženje sudija RS: Podrška VSTS-u i Tegeltiji u cilju zaštite nezavisnosti pravosuđa

ČITANJE: 2 minute

Udruženje sudija Republike Srpske podržalo je sve zaključke Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH u vezi sa informacijom Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina o ratnim sudijama i tužiocima koji i sada obavljaju pravosudne funkcije.

Udruženje sudija Republike Srpske smatra da će ovi zaključci VSTS-a i njihova primjena značajno doprinijeti povjerenju građana, posebno žrtava ratnih zločina, u pravosudni sistem i lični i profesionalni integritet svih sudija i tužilaca u BiH.

“Uvjereni smo da nijedan čestit, pošten i profesionalan sudija ili tužilac u BiH nema nikakav razlog za strah povodom ovih zaključaka VSTS-a”, navodi se u saopštenju.

Udruženje sudija Republike Srpske daje punu podrsku VSTS-u i njegovom predsjedniku Milanu Tegeltiji u nastojanjima zaštite nezavisnosti i profesionalnosti pravosudnog sistema, te mjerama koje se preduzimaju u tom pravcu.

VSTS BiH usvojio je juče zaključak da informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske (o ratnim sudijama i tužiocima koji i sada obavljaju pravosudne funkcije), zajedno sa prilozima, bude dostavljena Tužilaštvu BiH na nadležno postupanje.

Zaključeno je da od Tužilaštava u BiH budu zatraženi podaci da li se protiv bilo kojeg sudije ili tužioca navedenog u informaciji Centra ili bilo kojeg drugog sudije ili tužioca u BiH, vodi istraga, odnosno krivični postupak.

Odlučeno je i da budu zatraženi podaci o licima optuženim za ratne zločine, njihovoj nacionalnosti i pravnim kvalifikacijama koje su im stavljene na teret, sa posebnim osvrtom na zločin protiv čovječnosti.

VSTS će od sudova u BiH koji su nadležni za postupanje u predmetima ratnih zločina zatražiti podatke o nacionalnosti lica pravosnažno oslobođenih i osuđenih za ratne zločine, pravnoj kvalifikaciji za koje su osuđeni, te visini kazni.

Od Ministarstva pravde BiH, Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH biće zatraženo da, po hitnoj proceduri, izvrše dopunu člana 44 Zakona o VSTS-u BiH u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez sprovedenog disciplinskog postupka, saopšteno je iz VSTS-a.

(Srna)