Vijesti 27.09.2016.

UKC RS: Predstavljen najsavremeniji PET/CT aparat

ČITANJE: 2 minute

U Kliničkom centru Republike Srpske javnosti je predstavljen njasavremeniji PET/CT aparat, koji se koristi za preciznije dijagnostifikovanje kod onkoloških i neuroloških oboljenja, ali i u kardiologiji.

177 pacijenata Kliničkog centra Republike Srpske pregledano je u proteklih šest mjeseci na najsavremenijem PET/CT aparatu. Uređaj se koristi kod pregleda pacijenata sa onkološkim, neurološkim i kardiološkim oboljenjima. Najbrojniji su pacijenti sa raznim malignim oboljenjima koji čine je 90% pregledanih, kaže u kliničkom centru.

– Upotrebom PET/CT mi dobijamo, da kažem jednu vrstu funkcionalne slike, te dobijamo podatke koliko je određeno tumorsko tkivo aktivno, odnosno još uvijek da kažemo živo i ugrožava našeg pacijenta i samim tim poboljšana je na jedan način dijagnostika i liječenje onkoloških bolesnika – rekla je radiolog Tanja Veriš Smiljić.

Prednosti ovakvog aparata su rano i precizno otkrivanje bolesti, kada to nije moguće učiniti pomoću drugih dijagnostičkih procedura. Snimak dobijen na ovakav način, omogućava izbor najboljeg tretmana za liječenje, kažu u zavodu. Treba istaći i da snimanje ovakvim aparatom nije pogodno za sve vrste karcinoma.

– Ova pretraga je u Banjaluci početa kao pretraga sa jednim aparatom koji predstavlja analog radioaktivne glukoze 18F-FDG i to je neki klasični preparat koji mi sada koristimo. Za 2017.godinu u planu je da imamo dva nova preparata, jedan se zove 18F-holin kod pacijenata koji imaju prvenstveno karcinom prostate i drugi se zove 18F-DOPA koji se koristi kod neuroendokrinih tumora i dobro diferentovanih karcinoma jetre – istakao je načelnik Zavoda za nuklearnu medicinu Dragi Stanimirović.

Prema cjenovniku fonda zdravstvenog osiguranja pregled košta 1600 maraka. Na pregled ovim aparatom moguće je doći samo sa odobrenjem Komzilijuma za PET/CT, koji donosi odluku o opravdanosti upotrebe ovog aparata u svakom pojedinačnom slučaju.

(SrpskaCafe.com)