Biznis 26.07.2021.

UKINUTA OGRANIČENJA: Radnici iz BiH ponovo mogu u Njemačku

ČITANJE: 1 minuta

Nakon pauze prouzrokovane pandemijom kovida-19, radnici sa zapadnog Balkana ponovo se mogu prijaviti za rad u Njemačkoj, potvrdio je za “Nezavisne” Dominik Erentraut, zamjenik glavnog portparola Saveznog ministarstva za rad i socijalnu zaštitu Njemačke.

Kada je u pitanju Pravilo za zapadni Balkan i drugi programi za zapošljavanje naših radnika u toj zemlji, ograničenja su ukinuta od 4. jula.

“Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova je usljed pandemije kovida-19 i na nivou EU ograničilo ulazak iz trećih država. Ova ograničenja su od strane Ministarstva unutrašnjih poslova za BiH ukinuta 4. jula i ni za jednu od šest zemalja obuhvaćenih Pravilom za zapadni Balkan više ne postoje ograničenja. Time su ponovo omogućena zapošljavanja u Njemačkoj putem Pravila za zapadni Balkan. Međutim, treba naglasiti da je u svakom trenutku ponovo moguće uvođenje ograničenja, u zavisnosti od razvoja situacije izazvane pandemijom”, objasnio je Erentraut za “Nezavisne”.

Kada je riječ o Pravilu za zapadni Balkan, pojasnio nam je da ono nikad nije bilo ukinuto, posebno ne nakon što je, kako je naglasio, početkom godine ponovo produženo na period od tri godine, odnosno do kraja decembra 2023. godine.

“Ovo pravilo obuhvata i BiH, a jedina novina u odnosu na prethodno Pravilo je uvođenje ograničenja od 25.000 koje se odnosi na sve države, koje, osim BiH, još obuhvataju Albaniju, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju”, rekao je on.

Kada je riječ o eventualnom otvaranju novih radnih mjesta u Njemačkoj, zasad ne postoje adekvatni podaci. Kako nam je objašnjeno, s obzirom na to da pandemija još traje, njemački poslodavci u ovom trenutku ne mogu procijeniti kakve će biti potrebe na tržištu rada u narednim mjesecima.

(N.S)

Oznake: Njemačka, radnici