Uklonjena zmija kod vrtića u Boriku

– Nisam željela da pravim paniku, ali bilo me je strah ne samo za moju već za svu djecu u Boriku. Kako sam brzo čula za zmiju kod vrtića, isto tako sam doznala da nikoga nije ugrizla i da nije otrovnica. Međutim, gradske vlasti i ljudi iz firmi specijalizovanih za uklanjanje zmija trebalo bi preventivno da reaguju. Mediji svaki dan javljaju o najezdi ovih gmizavaca koji lede krv u žilama kod većine nas običnih građana – kazala je stanovnik Borika Borka Janjić.

Jedna od prolaznica vidjela je zmiju uz samu ogradu predškolske ustanove i obavijestila zaposlene u vrtiću.

– Djeca nisu izlazila van, a mi smo odmah obavijestili Centar za uzbunjivanje, a oni su dalje reagovali – rekla je Mira Galić iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Iz preduzeća “Eko-bel” kažu da prizor jeste bio neprijatan, ali da nije bilo potrebe za panikom.

– Naša ekipa je uklonila bezopasnu zmiju. To je uobičajeno za ovo doba godine i predstojeće ljeto. Na godišnjem nivou imamo oko 200 intervencija ovog tipa. To su najčešće zmije koje nisu otrovne. Prethodnih dana uklonili smo ih nekoliko na Laušu i u Centru – kazao je direktor ovog preduzeća Vladimir Šušnjar.

Istakao je da je “Eko-bel” do prije nekoliko godina imao ugovor sa gradom o ovoj vrsti intervencija i da je tada bilo dosta lakše da se izvrše sve potrebne radnje na terenu.

– Sada problem rješavamo direktno na licu mjesta ili kada nas pozovu iz Gradske uprave. Veliki problem stvaraju zapušteni prostori, a i neodgovorni građani koji bacaju smeće, šut, prave deponije, a to zmijama odgovara da se legu. Trebalo bi i preventivno djelovati, da građani, a posebno djeca, ne bi živjeli u strahu od zmija – rekao je Šušnjar.

On dodaje da ne postoji fiksna cijena prilikom intervencije.

– Ako samo uklanjamo zmiju na licu mjesta, ta intervencija je do 100 KM, ali ako se poslije toga radi preventivna zaštita, onda može biti i više – rekao je Šušnjar.

Gradom je juče kružila priča da je u neposrednoj blizini tvrđave Kastel i gradske Tržnice pronađeno nekoliko zmija, od kojih su dvije bile otrovnice – dva poskoka!

– Nas niko nije zvao da tu intervenišemo, tako da o tome ne znamo ništa – kazao je Šušnjar ostavivši ovaj slučaj samo u domenu kuloarskih priča.

U Gradskoj upravi kažu da će prema raspoloživim sredstvima u budžetu grada reagovati kada je u pitanju uklanjanje zmija kod škola i vrtića.

(Glas Srpske)

POKLON ZA 18. ROĐENDAN: Vlado Mirošljević KKI Vrbas uručio sportska kolica

Košarkaški klub invalida Vrbas danas je u klupskim prostorijama obilježio 18. rođendan, a jedan od poklona koji su Banjalučani dobili jesu nova sportska kolica koja im je uručio odbornik u Skupštini grada Banjaluka Vlado Mirošljević inače dugogodišnji prijatelj kluba, saopšteno je iz Vrbasa. “Meni je puno srce što sam mogao da pomognem KKI Vrbas i

ČETIRI PRIJAVE ODBIJENE: CIK ovjerila prijave za učešće na izborima za 43 stranke koje potpuno ispunjavaju uslove

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je danas prijave za učešće na izborima za 43 političke partije, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove, dok su prijave četiri stranke odbijene. Djelimično su ovjerene prijave za 82 političke partije, odnosno za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uslove. Šest političkih partija mora uskladiti naziv koji će

KOMPANIJA DOSTIGLA VRIJEDNOST 206,5 MILIJARDI DOLARA: Kako je Tesla zasjela na prvo mjesto svjetskih autoproizvođača

Tesla Inc., kompanija koju je 2003. godine osnovao Elon Musk, jedna je od najmlađih priozvođača automobila na svijetu, a u konkurenciji prestižnih marki starih i po stotinjak godina kao što su BMW, Mercedes-Benz, Ford, Renault ili Toyota, Tesla je postala najvrjedniji proizvođač automobila na svijetu. Zahvaljujući porastu vrijednosti dionice Tesle od 5 odsto, vrijednost ove američke kompanije

“ZLOČIN BEZ KAZNE” Na Zalazju obilježeno 28 godina od stradanja Srba

Na Zalazju kod Srebrenice danas je obilježeno 28 godina od stradanja 69 Srba, koji su ubijeni na Petrovdan 1992. godine. Predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica rekao je da je u posljednjem ratu u BiH prvo ubijena istina što su učinili zapadni moćnici i mediji i da pravu istinu o karakteru

OBILJEŽAVANJE 30 GODINA POSTOJANJA: SDS proslavio krsnu slavu Petrovdan

Srpska demokratska stranka obilježila je danas u Istočnoj Ilidži krsnu slavu Petrovdan i 30 godina postojanja. U okviru centralne proslave služena je Sveta arhijerejska liturgije u Hramu Nerukotvorenog obraza Hristovog na Кuli u Istočnoj Ilidži, gdje je obavljen i čin lomljenja slavskog kolača. Položeni su i vijenci na Spomen-obilježje palim borcima u Vojkovićima. Predsjednik SDS-a

TEGELTIJA: Neće biti novih zapošljavanja sa stalnim radnim odnosom u CIK-u

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija poručio je da neće biti novih zapošljavanja sa stalnim radnim odnosom u Centralnoj izbornoj komisiji BiH u ovoj godini, s obzirom na probleme koje su rezultat pandemije virusa korona. “CIK je izabran kako je izabran. Mnogo je propusta u toj proceduri. Kažu da su najmanje tri greške napravljene u proceduri