Vijesti 27.05.2016.

Uklonjena zmija kod vrtića u Boriku

ČITANJE: 2 minute

– Nisam željela da pravim paniku, ali bilo me je strah ne samo za moju već za svu djecu u Boriku. Kako sam brzo čula za zmiju kod vrtića, isto tako sam doznala da nikoga nije ugrizla i da nije otrovnica. Međutim, gradske vlasti i ljudi iz firmi specijalizovanih za uklanjanje zmija trebalo bi preventivno da reaguju. Mediji svaki dan javljaju o najezdi ovih gmizavaca koji lede krv u žilama kod većine nas običnih građana – kazala je stanovnik Borika Borka Janjić.

Jedna od prolaznica vidjela je zmiju uz samu ogradu predškolske ustanove i obavijestila zaposlene u vrtiću.

– Djeca nisu izlazila van, a mi smo odmah obavijestili Centar za uzbunjivanje, a oni su dalje reagovali – rekla je Mira Galić iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Iz preduzeća “Eko-bel” kažu da prizor jeste bio neprijatan, ali da nije bilo potrebe za panikom.

– Naša ekipa je uklonila bezopasnu zmiju. To je uobičajeno za ovo doba godine i predstojeće ljeto. Na godišnjem nivou imamo oko 200 intervencija ovog tipa. To su najčešće zmije koje nisu otrovne. Prethodnih dana uklonili smo ih nekoliko na Laušu i u Centru – kazao je direktor ovog preduzeća Vladimir Šušnjar.

Istakao je da je “Eko-bel” do prije nekoliko godina imao ugovor sa gradom o ovoj vrsti intervencija i da je tada bilo dosta lakše da se izvrše sve potrebne radnje na terenu.

– Sada problem rješavamo direktno na licu mjesta ili kada nas pozovu iz Gradske uprave. Veliki problem stvaraju zapušteni prostori, a i neodgovorni građani koji bacaju smeće, šut, prave deponije, a to zmijama odgovara da se legu. Trebalo bi i preventivno djelovati, da građani, a posebno djeca, ne bi živjeli u strahu od zmija – rekao je Šušnjar.

On dodaje da ne postoji fiksna cijena prilikom intervencije.

– Ako samo uklanjamo zmiju na licu mjesta, ta intervencija je do 100 KM, ali ako se poslije toga radi preventivna zaštita, onda može biti i više – rekao je Šušnjar.

Gradom je juče kružila priča da je u neposrednoj blizini tvrđave Kastel i gradske Tržnice pronađeno nekoliko zmija, od kojih su dvije bile otrovnice – dva poskoka!

– Nas niko nije zvao da tu intervenišemo, tako da o tome ne znamo ništa – kazao je Šušnjar ostavivši ovaj slučaj samo u domenu kuloarskih priča.

U Gradskoj upravi kažu da će prema raspoloživim sredstvima u budžetu grada reagovati kada je u pitanju uklanjanje zmija kod škola i vrtića.

(Glas Srpske)