Magazin 01.11.2015.

Ukoliko pronađete ovo u sastavu vašeg laka za nokte odmah ga bacite!

ČITANJE: 2 minute
lak za nokte
Ukoliko ne želite da se zbog hormonskog poremećaja ugojite ili da imate problema da zatrudnite, pažljivo pročitajte etikete svojih lakova za nokte

Vaš omiljeni lak za nokte u sebi možda sadrži supstancu koja može da napraviti pravi haos u organizmu. Naučnici sa Djuk univerziteta su otkrili da jedinjenje trifenil fosfat (TPHP), koji lak čini fleksibilnijim i trajnijim, može biti opasan za žene koje ga duže vrijeme koriste.

U pitanju je supstanca koja se koristi i u izradi plastike, kao i namještaja od pjene. U lakove za nokte TPHP su počeli da dodaju nakon što su zabranjeni ftalati, za koje se pokazalo da su povezani sa reproduktivnim problemima kod žena.

Ipak, ni ova zamjena, čini se, i nije neko srećnije rješenje. Dvije zasebne studije su pokazale kako trifenil fosfati u lakovima za nokte ometaju rad endokrinog sistema, odnosno žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, što znači da direktno utiču na hormone u ljudskom organizmu.

Testovi na životinjama su pokazali i reproduktivne probleme kao posljedicu. Naučnici smatraju da korišćenje laka za nokte koji sadrži ovu supstancu kod ljudi može biti povezano sa dobijanjem na težini, ali ističu da su ipak potrebna dodatna istraživanja kako bi se to definitivno potvrdilo.

Istraživači su ispitali više od 3.000 lakova za nokte, a ova se hemikalija nalazila u 49 odsto njih. Nažalost, neki lakovi za nokte sadrže ovu supstancu iako na njima to nije naznačeno. Takođe,bezbojni lakovi imaju u sebi više ove supstance nego oni u boji.

Rezultati istraživanja objavljeni su u žurnalu “Environment International”, a testiran je urin 26 učesnika prije i poslije nanošenja laka za nokte koji je sadržao jedan odsto TPHP-a.

Nakon dva do šest sati od lakiranja noktiju, 24 učesnika su imala povišen nivo difenil fosfata (DPHP), hemikalije koja indukuje prisustvo TPHP-a u organizmu. Deset do 14 sati nakon lakiranja noktiju, svi učesnici su imali povišen nivo DPHP-a za čak sedam puta.

(Telegraf)