Svijet 19.01.2023.

UKRAJINSKI KOMANDANT U DONBASU: Ponekad je bolje povući se, pa onda slomiti neprijatelja

ČITANJE: 2 minute

Ukrajinske snage priznale su povlačenje iz grada Soledara u Donbasu koji su prošlog tjedna zauzele ruske snage. To je bila značajnija pobjeda Rusa nakon mnogo mjeseci povlačenja.

No vojnici su za BBC rekli da su se povukli u kontroliranom i taktičkom potezu prije planiranog protunapada. Visoki zapovjednik ukrajinske jedinice Andrij razgovarao je s novinarima BBC-ja te objasnio zašto je sada bilo bolje povući se.

“Ovdje imamo tešku situaciju”, priznao je Andrij prije nego što je ušao u dobro prikriven zapovjedni bunker, skriven usred ruševina.

Njegov tim je upravo dobio detaljne informacije o ruskom oklopnom transporteru (APC), koji je primijetio ukrajinski dron.

Nekoliko trenutaka kasnije čule su se tri glasne eksplozije iz obližnjeg lakog topničkog oružja koje je isporučila Velika Britanija i ovdje su ga koristile ukrajinske snage te je bilo usmjereno na vozilo, piše BBC. “Svakog dana ubijemo od 50 do 100 neprijatelja”, tvrdi Andrij.

Borbe u Soledaru i oko njega bile su jedne od najžešćih u ratu, a ruske snage, predvođene plaćenicima Wagnera, navodno su pretrpjele velike gubitke. No konačno su uspjele preuzeti kontrolu nad malim gradom na vrhu brda.

Neki ukrajinski vojnici su za gubitak Soledara okrivili lošu koordinaciju između različitih postrojbi i priznali da je Rusija sada možda u boljoj poziciji da opkoli daleko veći i strateški važniji susjedni grad Bahmut na jugu.

Međutim, raspoloženje među jedinicama na prvoj crti u selima poput Paraskovivke, sada samo nekoliko stotina metara od ruskih položaja, čini se dobro. Izgleda da žestoka ukrajinska zračna i topnička bombardiranja blokiraju ruske pokušaje da napreduju i sa sjevera i iz jugozapadnog predgrađa Bahmuta.

“To je kontrolirana situacija. Vjerujem u svog zapovjednika. Ponekad je stvarno bolje napraviti korak unatrag, a onda krenuti u protunapad i slomiti neprijatelja. Svaki dan uništavamo neprijateljske položaje”, kaže Andrij.

Ljekar: Ranjeni vojnici me pitaju kada se mogu vratiti na ratište

U poljskoj bolnici nalaze se ranjenici s područja Bahmuta i Soledara. Zapovjednik 46. sanitetske brigade dr. Andrij Žolob govori da je moral među vojnicima visok iako su ranjeni.

“Imamo rane od vatrenog oružja, imamo rane od šrapnela. Čini se da su borbe ovdje posebno intenzivne. Također imamo slučajeve ozeblina i gripe, a i ljudi su umorni. Premda im je hladno i ranjeni su, pitaju me: ‘Doktore, kada se mogu vratiti na bojište?’

Ne žele misliti da se mogu opustiti ako su ranjeni. Njihova srca još uvijek gore. Imamo posla”, rekao je dr. Žolob za BBC pokazujući snimku na kojoj vadi minobacačke šrapnele iz ramena vojnika.

Bliže Bahmutu topništvo i tenkovi skriveni u poljima nastavili su gađati ruske položaje, a ukrajinski avioni letjeti iznad tog područja, prenosi index.hr.

Oznake: Ukrajina